Arhitect Paul Niedermaier – cetăţean de onoare al municipiului Sibiu Reviewed by CD on . Paul Helmut Niedermaier s-a născut la Sibiu, în 25 iulie 1937. ÃŽn perioada 1955-1961 urmează Institutul de Arhitectură Ion Mincu din BucureÅŸti. ObÅ£ine licenÅ£a, Paul Helmut Niedermaier s-a născut la Sibiu, în 25 iulie 1937. ÃŽn perioada 1955-1961 urmează Institutul de Arhitectură Ion Mincu din BucureÅŸti. ObÅ£ine licenÅ£a, Rating: 0
EÈ™ti aici: Acasă » Articole Recomandate»Arhitect Paul Niedermaier – cetăţean de onoare al municipiului Sibiu

Arhitect Paul Niedermaier – cetăţean de onoare al municipiului Sibiu

Arhitect Paul Niedermaier – cetăţean de onoare al municipiului Sibiu

Paul Helmut Niedermaier s-a născut la Sibiu, în 25 iulie 1937.
În perioada 1955-1961 urmează Institutul de Arhitectură Ion Mincu din Bucureşti. Obţine licenţa, în anul 1961 şi doctoratul, în anul 1976. După efectuarea stagiului la Timişoara, lucrează la Muzeul Brukenthal din Sibiu, în perioada 1963-1971, ocupându-se de reorganizarea secţiei de restaurare a acestei instituţii, secţie pe care o şi conduce.
Din anul 1971 îşi începe activitatea la Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei Române de la Sibiu, unde este director din anul 1994 până în prezent. În cadrul institutului abordează în principal istoria urbanismului, cu domenii conexe precum istoria generală, istoria oraşelor, istoria habitatului, demografia istorică, istoria arhitecturii.

Domnul Niedermaier este cercetător principal I, atestat de Academia Română, având sute de studii şi articole publicate, respectiv comunicări prezentate la diverse sesiuni ştiinţifice, în România şi în diverse alte ţări europene. De asemenea, a publicat mai multe cărţi importante, în ţară şi în străinătate (Germania, Austria, Belgia).

Începând din anul 1992, a condus doctorate în specialitatea „Istoria Culturii”. Între 1999 şi 2003 a fost şi profesor universitar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, rămânând în continuare profesor consultant al celei mai importante universităţi sibiene. Din anul 2001, este membru corespondent al Academiei Române. Este, de asemenea, preşedinte de onoare al Comisiei de Istorie a Oraşelor din România din cadrul Academiei Române şi vicepreşedinte al Comisiei Mixte de Istorie Româno-Maghiare.

Paul Niedermaier este totodată membru în numeroase foruri ştiinţifice internaţionale, la unele dintre ele deţinând şi funcţii de conducere: International Commission for History of Towns, Südostdeutsche Historische Kommission, Siebenbürgen-Institut an der Ruprechts-Universität Heidelberg, Institut für Deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas an der Ludwig-Maximilians-Universität München, Arbeitskreis für Siebenbürgische Landeskunde e.V. Heidelberg.

Domnul Niedermaier este cel mai important istoric al oraÅŸelor din Å£ara noastră, studiile sale, începând cu lucrarea sa fundamentală, în trei volume, „Städtebau im Mitttelalter” („Urbanismul medieval în Transilvania, Banat ÅŸi CriÅŸana”) ÅŸi terminând cu „Habitatul medieval în Transilvania”, fiind considerate esenÅ£iale ÅŸi în elaborarea complexă a istoriei României.Pentru realizările sale deosebite, în special privitor la istoria oraÅŸelor, a fost distins, în anul 1996, cu premiul „International Man of Year”, de către International Biographical Center din Cambridge, Marea Britanie. De asemenea, a primit premiul Academiei Române „Mihail Kogalniceanu”, în anul 1998, premiul internaÅ£ional „Pro civitate austriae”, în anul 1998, ordinul „Pentru merit”, în grad de Cavaler, în anul 2000. ÃŽn anul 2006 i s-a conferit ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în anul 2007, „Siebenbürgisch-Sächsischer Kulturpreis 2007” (Premiul cultural al saÅŸilor transilvăneni) al ConfederaÅ£iei Mondiale a SaÅŸilor, iar în anul 2013, Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland „Verdienstkreuz am Bande” (Crucea federală de merit).Paul Niedermaier a fost preocupat de Sibiu atât din punctul de vedere al omului de ÅŸtiinţă cât ÅŸi al cetăţeanului, participând la rezolvarea problemelor comunităţii ÅŸi în calitate de consilier municipal, respectiv judeÅ£ean. Implicarea sa majoră în demersul Sibiului de a include centrul istoric al oraÅŸului în lista Patrimoniului Mondial UNESCO reprezintă un efort competent ÅŸi susÅ£inut.

Pentru toate acestea, se acordă titlul de Cetăţean de Onoare al Muncipiului Sibiu domnului profesor universitar doctor Paul Niedermaier, membru corespondent al Academiei Române, unul dintre cei mai importanţi cercetători ai României din ultimii 50 de ani.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus