Incompatibil: Lazăr Constantin, fost primar al comunei Poiana Sibiului, în mandatul 2008-2012
Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă și penală de către.
LAZĂR CONSTANTIN a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât Consiliul Local al Comunei Poiana Sibiului (reprezentat prin persoana evaluată în calitate de primar) a încheiat cu fiul persoanei evaluate un contract de închiriere a unui spațiu comercial și un contract de concesiune cu S.C. X–DENT S.R.L. (societate comercială al cărei administrator este fiica persoanei evaluate, iar fiul acestuia este asociat unic).
Astfel, acesta nu a respectat dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Primarii […] sunt obligaţi […] să nu încheie un act juridic […] în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru […] rudele sale de gradul I”.
LAZĂR CONSTANTIN a deținut funcția de Primar al Comunei Poiana Sibiului, Jud. Sibiu, în perioada 18 iunie 2008 – 20 iunie 2012 și calitatea de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Poiana Sibiului începând cu data de 20 iunie 2012. În cadrul S.C. X–DENT S.R.L., fiica persoanei evaluate deține calitatea de administrator începând cu data de 24 aprilie 2008, iar fiul acestuia deține calitatea de asociat unic începând cu data de 15 iulie 2003.
Consiliul Local al Comunei Poiana Sibiului (reprezentat prin primar, în calitate de locator) a încheiat cu fiul persoanei evaluate (în calitate de locatar), în urma unei licitații cu strigare, un contract având ca obiect închirierea de către locator și primirea în chirie de către locatar a unui spațiu comercial în suprafață de 53 mp, situat în Comuna Poiana Sibiului, durata contractului fiind de 5 ani, iar prețul de închiriere fiind de 451 Euro/lună.
La trei luni de la încheierea contractului, în urma unei cereri formulate de către fiul persoanei evaluate privind reducerea chiriei la 51 Euro/lună; pe motiv că întâmpină probleme de ordin financiar, între LAZĂR CONSTANTIN și fiul acesteia s-a încheiat un act adițional la contractul de închiriere, prin care chiria lunară a fost redusă de la suma de 451 Euro/lună la suma de 51 Euro/lună.
Consiliul Local al Comunei Poiana Sibiului (reprezentat prin Primarul LAZĂR CONSTANTIN, în calitate de concedent) a încheiat un contract de concesiune cu S.C. X–DENT S.R.L. (reprezentată prin administratorul societății, în calitate de concesionar), având ca obiect exploatarea spațiului în suprafață de 55,22 mp, situat în Comuna Poiana Sibiului nr. 415, durata fiind de 30 ani începând cu data de 07 iunie 2012, cu posibilitatea de prelungire pe o perioadă egală cu cel mult jumătate din durata inițială, astfel încât durata întregului contract să nu depășească 49 ani, iar redevența de 1 Euro/mp/an în primii 5 ani.
Totodată, prin încheierea contractelor menționate mai sus și folosul patrimonial realizat de LAZĂR CONSTANTIN pentru fiul și fiica sa, prin semnarea celor două contracte, acesta a încălcat și dispozițiile art. 301 din noul Cod Penal al României, potrivit cărora „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.
Având în vedere cele de mai sus, Agenția a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Săliște cu privire la posibila săvârşire de către LAZĂR CONSTANTIN a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din noul Cod Penal al României.
LAZĂR CONSTANTIN a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
AGENȚIA NAȚIONALĂ DE INTEGRITATE, 7 martie 2014