Caravana Zilelor Culturale ale Județului Sibiu ajunge în Țara Oltului (23-24 mai)
Cultura va invada Țara Oltului. La acest sfârșit de săptămână, orașul Avrig și comunele Racovița și Turnu Roșu sunt gazde pentru Zilele Culturale ale Județului Sibiu. Sibienii și turiștii vor avea o ofertă bogată de evenimente culturale, de la filme documentare, teatru pentru copii, concert de muzică clasică, la spectacol folcloric, lecturi publice şi expoziție cu vânzare de produse de artă tradițională. Cei curajoşi, cu o condiţie fizică bună şi care iubesc muntele au ocazia să facă o drumeţie până pe Muntele Suru, alături de un ghid montan şi de un salvamontist sibian. Acestor tentaţii culturale şi turistice li se mai adaugă una: o expoziţie cu vânzare de produse tradiţionale agro alimentare aduse pentru oaspeţii de la Sibiu şi pentru turişti de către producători din Racoviţa, dar şi din alte localităţi de pe Ţara Oltului.
“După prima ediție a Zilelor Culturale care a avut loc la Ludoș, pot spune că acest proiect cultural inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu este extrem de apreciat. Există o sete de cultură și un orizont de așteptare ridicat. Ne bucurăm că putem să ducem evenimente culturale produse de instituțiile de cultură din subordinea Consiliului Județean Sibiu, alături de alte instituții partenere, din municipiul Sibiu în toate orașele și satele din județul Sibiu. Și copiii de la țară, și tinerii din mediul rural, și vârstnicii care robotesc de dimineața până seara la câmp și în gospodărie merită să vadă, să asculte produse culturale de cea mai înaltă ținută. Este un gest de prețuire din partea noastră pentru ei și ne bucurăm când vedem cămine culturale, biblioteci și biserici arhipline, iar artiștii sunt răsplătiți cu ropote de apaluze. Vreau să evidențiez din nou componenta turistică a Zilelor Culturale prin care urmărim și valorificarea potențialului turistic al județului Sibiu și am creat în acest sens cinci trasee turistice tematice diferențiate în funcție de specificul fiecărei zone etno-folclorice”, a declarant Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu.
Copiii „răsfăţaţii” Zilelor Culturale din Avrig şi Turnu Roşu
Din Ţara Secaşelor, Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu ajung în acest week-end în Ţara Oltului unde sunt aşteptate cu multă nerăbdare şi interes de copii, precum şi de cei trecuţi de prima tinereţe.
Sâmbătă, 23 mai 2015, este ziua dedicată în special elevilor, care sunt aşteptaţi de Caravana Astra Film la Biblioteca oraşului Avrig, începând cu ora 10. Aici, peste 200 de copii de la şcolile din Avrig şi Racoviţa, dar şi copii din Sibiu care se vor afla la bunicii şi rudele din Avrig, pot viziona mai multe filme documentare, printre care nu lipseşte filmul de prezentare al judeţului Sibiu, realizat cu imagini spectaculoase filmate din elicopter.
Imediat de la ora 11, actorii de la Teatrul pentru copii şi tineret „Gong” din Sibiu vor antrena copiii într-un spectacol interactiv, ca mai apoi, de la ora 12, grupa „Teatru din Bibliotecă” al bibliotecii orăşeneşti Avrig să prezinte spectacolul Veronica, după arhicunoscutul film cu acelaşi nume. Programul pregătit pentru copii se va încheia cu un club de lectură, în cadrul căruia copiii din Avrig vor recita poezii compuse de ei şi vor citi pasaje din lecturile consacrate.
Între orele 10 – 13, elevi ai Şcolii Poplare de Arte şi Meserii „Ilie Micu” îşi vor expune spre vânzare produsele de artă tradiţională realizate de ei în cadrul claselor de profil ale şcolii.
Peste Biblioteca din Avrig se va aşterne liniştea până la ora 19, când sala va răsuna de muzică clasică. Avrigenii care nu au ajuns niciodată la vreun concert simfonic la Sibiu, la Sala Thalia, au acum prilejul să asculte la ei acasă o formaţie camerală a Filarmonicii de Stat Sibiu – Ansamblul cameral „Barocco” şi să se delecteze gratis cu muzică de calitate. Vasile Șulț și Iuliana Cotîrlea la vioară, Ioana Surdea la violă și Titus Tincu la violoncel, alături de invitatul special Cosmin Fidileș la vioară, vor aduce publicului pagini muzicale celebre din repertoriul clasic.
Totodată, în comuna Turnu Roşu, la biblioteca publică, de la ora 16, va începe o acţiune culturală realizată de Biblioteca Judeţeană Astra în cadrul căreia vor fi donate cărţi şi va avea loc o lectură publică pentru toţi copiii din localitate care iubesc cartea şi literatura.
„Sportiv în Munţii Făgăraş-Pe muntele Suru”
Tot sâmbătă, 23 mai, experienţele de descoperire a judeţului Sibiu continuă cu drumeţia „Sportiv în Munţii Făgăraş – Pe muntele Suru”, pe traseul Sebeşu de Sus (457 m) – Muchia Moaşei – Cabana Suru (1450 m) – Curmătura Surului (2113 m) – Vf. Suru (2283 m).
Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu, cea care organizează această „expediţie”, precizează că traseul presupune un grad de dificultate fizică avansat şi le recomandă participanţilor la drumeţie să aibă echipament adaptat de munte: bocanci, hanorac, pelerină de ploaie, apă, alimente. Plecarea are loc din parcarea Sălii Thalia Sibiu, dimineaţa la ora 8 fix, iar întoarcerea va fi la ora 20. Participarea este gratuită şi se face pe bază de înscriere la adresa de e-mail office@sibiu-turism.ro, sau la telefon 0269 218121.
Junii Sibiului şi ansamblurile din Tălmaciu, Sebeşu de Sus şi Racoviţa – vedete la Căminul Cultural din Racoviţa
Duminică, 24 mai, acţiunile culturale se mută la Căminul Cultural din Racoviţa, începând cu ora 13. Oficialităţile sibiene, primarii din Ţara Oltului, alături de racoviţeni şi de toţi cei care iubesc muzica vor fi întâmpinaţi la intrarea în cămin de membrii fanfarei „Muzicienii Sibiului”, care le vor încălzi auzul şi inima cu acordurile lor antrenante. Va urma apoi un spectacol folcloric de zile mari, în cadrul căruia vor evolua Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul Junii Sibiului”, alături de solişti îndrăgiţi de public precum Mariana Anghel, Adriana Anghel, Alina Bîcă, Nelu Albu, Alina Pinca, Răzvan Năstăsescu şi Daniel Rosalim. De asemenea, vor urca pe scenă mai multe ansambluri folclorice din zonă, ca „Datina” din Tălmaciu, „Valea Moaşei” din Sebeşu de Sus şi „Doruleţ” din Racoviţa.
Între orele 13 -17, în apropierea Căminului Cultural din Racoviţa va fi amenajat un stand cu informaţii turistice despre judeţul Sibiu şi standuri cu produse agro alimentare tradiţionale.
Cei care doresc să ajungă gratuit la Racovița, cu Caravana Zilelor Culturale, sunt așteptați în parcarea de la Sala Thalia, la ora 12, iar plecarea din Racovița se va face la ora 17. Detalii se pot obține de la numărul de telefon 0744/585395.
Tot duminică, în intervalul 10 – 16, Muzeul orășenesc din Avrig va fi deschis spre vizitare.