Dublă premieră de Ziua Națională a Culturii pe scena Teatrului Național din Sibiu
Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă miercuri, 15 ianuarie, ora 19:00, premiera spectacolului „Sufleorul fricii” de Matei Vişniec, iar de la ora 20:00, premiera spectacolului „Şi fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe.
Ioana Crăciunescu revine pe scena Teatrului Naţional din Sibiu într-un one woman show tulburător, despre o lume supusă fricii, despre împărăţia groazei învelită în catifea, despre coşmarul ce s-a adeverit a fi utopia comunistă. Scris de Matei Vişniec când era student, „Sufleorul fricii” (1977) este un monolog construit asemenea unei parabole, combinând, în mod inedit, absurdul, comicul şi tragicul. Ioana Crăciunescu propune o lectură graţioasă şi simplă a acestui monolog, într-o formulă care se adaptează nu doar spaţiilor clasice, ci şi teatrului de stradă sau teatrului de cafenea. Spectacolul este regizat de Gérard Audax, directorul companiei independente de teatru, Clin d’Oeil din Orléans şi cel căruia i se datorează debutul acestei aventuri teatrale. Decorul spectacolului de la Sibiu poartă semnătura scenografului Alin Gavrilă. Reprezentația va avea loc la Sala Studio din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor și are o durată de 50 de minute.
Cea de-a doua premieră lansată cu ocazia Zilei Naționale a Culturii este o adaptare după „Şi fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe. Spectacolul poartă semnătura mult îndrăgitului actor Marian Râlea și marchează trecerea tumultoasă de la copilărie la adolescenţă, într-o montare emoţionantă despre libertate şi atracţie. Din distribuția spectacolului fac parte studenții Constantin Podu, Teodora Domnariu, Alexandra Ceaca şi Alexandru Verzescu. „Şi fluturii sunt liberi” a avut premiera pe Broadway în 1969 și a fost jucată cu succes de 1128 de ori la Booth Theatre, iar apoi adaptată pentru film în 1972. Reprezentația spectacolului de la Sibiu va avea loc la Studioul CAVAS din cadrul Facultății de Litere și Arte și are o durată de aproximativ 1h15min.
Accesul publicului la acest spectacol se face pe baza biletelor puse în vânzare la Agenţia Teatrală din bvd. Nicolae Bălcescu nr. 17, din Sibiu. Preţul unui bilet la oricare din cele două spectacole este de 10 lei, respectiv 5 lei cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari. Biletele pot fi cumpărate şi online, prin eventim.ro. Pentru biletele achiziţionate online se percepe un comision de 10%.