George Banu, primul laureat de origine română al Marelui Premiu al Francofoniei Reviewed by CD on . Marele Premiu al Francofoniei este o distincţie acordată anual de Academia Franceză cu scopul de a aduce omagiu „operei unei persoane francofone care, în ţara s Marele Premiu al Francofoniei este o distincţie acordată anual de Academia Franceză cu scopul de a aduce omagiu „operei unei persoane francofone care, în ţara s Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»George Banu, primul laureat de origine română al Marelui Premiu al Francofoniei

George Banu, primul laureat de origine română al Marelui Premiu al Francofoniei

George Banu, primul laureat de origine română al Marelui Premiu al Francofoniei

Marele Premiu al Francofoniei este o distincţie acordată anual de Academia Franceză cu scopul de a aduce omagiu „operei unei persoane francofone care, în ţara sa sau la nivel internaţional, a contribuit în mod excepţional la menţinerea şi îmbogăţirea limbii franceze”. Acest premiu a fost acordat pentru prima data unui intelectual român, profesorul și omul de teatru George Banu, stabilit din 1973 în Franţa. Ceremonia de decernare a premiului va avea loc în septembrie la Academia Franceză.

Excelenţa Sa domnul François Saint-Paul, Ambasadorul Franţei în România, i-a adresat un mesaj de felicitare domnului Banu: „Îmi face o deosebită plăcere să îi adresez domnului George Banu cele mai calde felicitări şi să ii urez succes pe viitor. Cred ca George Banu, asemeni altor nume celebre, dintre care îi voi cita pe Cioran, Eliade şi Brâncuşi, pune în evidenţă frumoasele relaţii franco-române, precum şi împletirea a două culturi care nu au încetat niciodată să se îmbogăţească reciproc.”

George Banu a primit din partea Republicii Franceze şi alte distincţii; el este Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor şi Cavaler al Ordinului Naţional al Meritului. De asemenea, a obţinut de trei ori Premiul Criticii (Prix de la Critique) pentru cea mai bună carte de teatru.

George Banu (n. 22 iunie 1943, Buzău) şi-a dedicat opera critică regiei moderne şi figurilor ei emblematice (Brook, Strehler, Grotowski etc). În 1974, s-a stabilit în Franţa unde şi-a continuat cariera universitară începută în România. În 1981, a publicat volumul de referinţă Costumul de teatru, precum şi cartea Brecht ou le petit contre le grand, care a primit Premiul Criticii dramatice pentru cea mai bună carte de teatru a anului. George Banu a mai câştigat acest premiu, în 1984 şi 1990, pentru Le théâtre, sorties de secoursşi Le Rouge et or.Între anii 1990-2001, George Banu a fost directorul artistic al Academiei Experimentale a Teatrelor iar, între anii 1994 şi 2001, a fost preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. Este preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi europene. Cărţile sale au fost publicate de cele mai mari edituri pariziene şi au fost traduse în numeroase limbi. De asemenea, a scris o trilogie despre legăturile dintre teatru şi pictură: Le Rideau, L’Homme de dos şiNocturnes. Conduce revista Alternatives theatrales şi colecţia Le Temps du theatre la Editura Actes-Sud.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus