Hamlet, la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu
Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă joi, 20 februarie, ora 19:00, spectacolul „Hamlet” după William Shakespeare, în regia lui Radu-Alexandru Nica.
„Hamlet” – capodopera prin excelenţă a geniului shakespearian – revine pe scena Teatrului Național din Sibiu într-o montare aproape cinematografică, cu accent pe construcţia actoricească, inovație și excentricitate. „Am optat pentru o reîntoarcere parțială la textul clasic, chiar cu aerul, cu parfumul acela ușor vetust, iar interpretarea actoricească să funcționeze ca un contrapunct, tipul de joc să fie contemporan.”, declara regizorul Radu-Alexandru Nica la premiera spectacolului din 2008. Producția Teatrului Național din Sibiu se compune din scene ce se succed rapid, pe mai multe planuri, transformându-se într-un puzzle teatral, în care spectatorul descoperă omul de astăzi, devorat de responsabilități care îl depășesc.
Hamletul lui Radu-Alexandru Nica este un rebel fără cauză, construit în jurul replicii cheie a prietenului său, Horațio: „Vremurile și-au ieșit din minți”. Realitatea brutală îi dezvăluie adevăruri oribile: uciderea tatălui pentru a i se lua tronul, infidelitatea mamei sale şi căsătoria imediată cu asasinul soțului ei, precum și falsitatea viciatei curți regale, care acceptă toate aceste fapte monstruoase. Creaţia tehnică, proiecțiile de film, animația computerizată și muzica electronică originală, însoțesc personajele și situațiile, accentuând concepţia regizorală actuală și curajoasă.
William Shakespeare (1564 – 1616) a dăruit scenei 37 de piese: 10 drame cu subiecte inspirate din istoria Angliei, 7 cu subiecte din istoria greco-romană, 5 așa-numite mari tragedii și 15 comedii. Într-o perioadă de 21 de ani cât a scris, acesta reușește să aprofundeze sensurile şi expresiile unei game infinite de pasiuni omenești și să creeze un portofoliu imens şi memorabil de personaje. Prin „Hamlet”, Shakespeare traduce într-o formă grandioasă și profundă contradicțiile omului, prin zguduitoarea criză morală a nobilului său erou.
Spectacolul de la Sibiu are o durată aproximativă de 1h 45min, iar accesul publicului la această reprezentație se face pe baza biletelor puse în vânzare la Agenţia Teatrală din bvd. Nicolae Bălcescu nr. 17 sau online prin eventim.ro. Preţul unui bilet este de 15 lei, respectiv 10 lei cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari, în limita locurilor disponibile. Pentru biletele achiziţionate online se percepe un comision de 10%.