„Întâlnirile de la Hundorf” (ediţia a II-a)
În perioada 19 şi 20 iunie 2016, Primăria comunei Viişoara şi Asociaţia „Acasă la Hundorf”, în parteneriat cu Şcoala Generală Viişoara şi Consistoriul Evanghelic din Sighişoara organizează ediţia a II-a a „ÎNTÂLNIRILOR DE LA HUNDORF”.
“De sărbătoarea Rusaliilor şi a Armindenului, Întâlnirile.. noastre sunt un prilej de reunire a neamurilor şi a prietenilor la Hundorf ca să putem arăta ce şi cum ne-am pregătit peste an, pentru că aici şi acum se întâlnesc artiştii locului – cei din Hundorf şi din satele învecinate, cu artiştii care au petrecut un sejur de creaţie la Hundorf.
Două zile cu două spectacole diferite.
În prima zi respectăm tradiţia şi ne întâlnim la umbra Armindenior, în aer liber, cu joc şi cântec de pe valea Târnavei Mari, dar şi cu produse tradiţionale şi vedeta noastră, lichiul, copt în cuptorul pe vatră.
A doua zi mergem în Biserica Evanghelică, un monument de patrimoniu de secol 17, pentru un performance teatral, momente de poezie, film şi carte, precum şi un concert cameral.
Întâlnirile …, s-au născut ca urmare a acumulării unui bogat material documentar – foto, video, mărturii, etc. – strâns de artiştii tineri care au petrecut o perioadă de creaţie Acasă, la Hundorf. Fie că au lucrat singuri, fie în cadrul unor ateliere cu copii din sat ei au pătruns în intimitatea vieţii de aici, cu oamenii de aici.
Pe de altă parte, nici sătenii nu s-au lăsat mai prejos. S-au deschis, s-au antrenat şi, cel puţin pentru această ediţie, şi-au asumat pregătirea unui eveniment destul de amplu în satul lor.
Şi gazde, dar şi protagonişti, cei din Hundorf se străduie ca, la umbra şi cu puterea tradiţiei, să se redescopere, să înlăture un praf adunat, să înveţe să prindă curaj şi încredere în ei înşişi şi în modul lor de viaţă, să fie mândri de ei şi de tot ce-i înconjoară şi, pe cât se poate, în timp, să identifice nişte resurse proprii.
Oricum, Întâlnirile.. sunt ca nişte lecţii de viaţă. Dacă le vom trece sau nu – asta nu ştim – dar sigur este că spaţiul creaţiei pe care ni-l dorim la Hundorf – atât pentru săteni, cât şi pentru artişti – poate să fie unul fertil şi benefic pentru toţi.”au declarat organizatorii.