Nopcsa, savantul fotograf
Fosile şi ouă de dinozauri, precum şi mai multe machete de dinozauri pitici, dar şi fotografii realizate de savantul Franz Nopcsa sunt prezentate publicului larg, în cadrul unei expoziţii organizate la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva. Expoziţia este dedicată descoperitorului primelor oase de dinozauri pitici din Ţara Haţegului, savantul Franz Nopcsa.
Expoziţia este găzduită în trei săli ale muzeului devean, iar pe lângă fosile, ouă şi machete de dinozauri aceasta cuprinde şi o serie de fotografii făcute de Franz Nopcsa în timpul călătoriilor sale în Albania, Macedonia şi Turcia. Fotografiile surprind atât peisaje, cât şi lăcaşe de cult ori diferite persoane. Acestea au fost făcute la începutul secolului trecut şi provin din mai multe colecţii particulare. Originalele acestor fotografii se află în arhiva Bibliotecii Naţionale din Viena şi în cea a Muzeului Naţional de Istorie Naturală a Ungariei.
Baronul Franz Nopcsa este cunoscut ca paleontologul ce a descoperit, la începutul anilor 1900, mai multe situri cu oase de dinozauri pitici, unici în lume, pe terenurile moşiei sale din satele Săcel şi Sânpetru, în apropiere de Haţeg. Reprezentanţi ai Agenţiei pentru Dezvoltarea Economico-Socială Hunedoara îşi propun realizarea în Ţara Haţegului a unui institut de cercetare paleontologică, dar şi a unei case memoriale dedicate familiei Nopcsa la Sântămărie Orlea. Proiecte în acest sens vor fi depuse în primăvară şi vor fi finalizate până în 2015.
Expoziţia “Nopcsa, savantul fotograf” poate fi vizitată în clădirea Magna Curia a muzeului din Deva, de astăzi şi până la sfârşitul anului. Intrarea este gratuită.