Piața Volantă Transilvania 2.0 la punctul de start (Sibiu, sâmbătă, 20 mai)
Sibienii care își vor face sâmbătă cumpărăturile din Piața Volantă Transilvania vor avea parte de noutăți. Este prima sâmbătă când producătorii care au fost verificați conform noului regulament votat de Consiliul Județean Sibiu în această primăvară vor fi evidențiați distinct cu etichete pe care cumpărătorii să le poată recunoaște.
Sectoarele sunt organizate pe coduri de culori iar tarabele vor fi etichetate astfel încât cumpărătorul să aibă informații despre proveniența produselor. Codul de culori este următorul: galben – produse obținute 100% în fermă/unitate proprie; verde: produs obținut din alte ferme locale. Criteriul pe care s-a pus accent a fost ca proveniența materiei prime pe care o folosesc procesatorii să fie o întreprindere individuală sau ferma proprie.
Din cele 179 de dosare depuse, comisia de evaluare a dat în acest moment undă verde unui număr de 158 de întreprinzători care au avut dosarele complete. Verificările s-au făcut în baza documentației depuse de producător, veridicitatea celor declarate fiind probată prin verificare încrucișată cu datele deținute de DSVSA și primării.
„Aşa cum am afirmat în repetate rânduri, am dorit extinderea şi îmbunătăţirea acestei pieţe şi nu desfiinţarea sa. Drept urmare, în primul rând am vrut să avem criterii clare de alocare a locurilor în piață și să putem stabili cu claritate cine, cum și pentru cât timp poate obține un loc de expunere în piață. În al doilea rând ne-am dorit să îmbunătățim organizarea pieței și condițiile. În al treilea, si nu în ultimul rând, ne-am dorit ca în cel mai scurt timp să introducem vizite şi verificări la locul de producţie. Avem încă puțin timp până în 2019 când lumea va fi cu ochii spre noi pentru a vedea ce produce Regiunea Gastronomică Europeană. Vom culege roadele acestei oportunități doar dacă reușim până atunci să încurajăm în cât mai multe din localitățile Județului Sibiu producția de alimente autohtone, sănătoase și să îi convingem pe sibieni și pe turiștii care ne vizitează să pornească spre descoperirea gusturilor locale după ce s-au bucurat de o brânză de Sibiu veritabilă sau de alte bunătăți procesate de gospodari din zonă. Piața Volantă devine astfel o carte de vizită pentru gusturile de preț ale județului și pentru asta am organizat un proces de selecție mai riguros și un sistem prin care cumpărătorii să fie informați asupra provenienței produselor. Îi încurajez pe cumpărători să fie atenți la etichetă înainte să cumpere.” spune Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
O insulă de promovare a tradițiilor locale va fi animată cu prezentări și programe culturale care să-i determine pe cumpărători să facă și un drum în județ pentru descoperirea locurilor din care provin produsele care ajung pe mesele lor.
Rolul imediat, de bază, al pieţei volante Transilvania este acela de a spijini producătorii locali şi vânzarea directă către sibieni a produselor acestora. Pe termen mediu, Consiliul Judeţean Sibiu va propune politici publice concrete pentru a spijini certificarea și dezvoltarea producătorilor și produselor locale și tradiționale, contribuind astfel la reducerea diferențelor rural-urban și la dezvoltarea echilibrată a județului.