Ricardo Caria aduce în premieră la Mediaș muzica Fado Reviewed by CD on . Direcția municipală pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret organizează în premieră în Mediaș, un spectacol de muzică Fado susținut de artistul portughez Ricar Direcția municipală pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret organizează în premieră în Mediaș, un spectacol de muzică Fado susținut de artistul portughez Ricar Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Ricardo Caria aduce în premieră la Mediaș muzica Fado

Ricardo Caria aduce în premieră la Mediaș muzica Fado

Ricardo Caria aduce în premieră la Mediaș muzica Fado

Direcția municipală pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret organizează în premieră în Mediaș, un spectacol de muzică Fado susținut de artistul portughez Ricardo Caria care, anul trecut şi-a lansat albumul de debut “Alma no Fado”.
Spectacolul contine piese tradiţionale, intr-un decor cu specific portughez, cu scopul de a crea o adevărată experienţă a culturii lusitane, având o amprenta proprie şi originală care, cu siguranţă, va fi pe placul tuturor celor care vor alege să-l asculte pe renumitul Ricardo Caria, live, în data de 14 februarie a.c. ora 18.00 la Sala Traube din Medias.
Alături de el, pe scenă se vor afla Luis Coelho (chitară portugheză), Marian Feraru (chitară), Adrian Chiriac (bas), Gore Teodorescu (percuţie), Matyas Sandor (clape) şi Marko Bugarin (acordeon, mandolină).

Ricardo Caria
“Inginerul care construieşte poduri între suflete ne aduce o fărâmă din patrimoniul cultural UNESCO prin acorduri sublime de fado.
După ce vocea sa a răsunat în studiourile Vocii României şi X Factor, Ricardo Caria a decis că acum este momentul să facă ceea ce i-a fost destinat: să cânte şi să încânte oamenii la scară largă şi pe scene mult mai mari.
Anul trecut, Ricardo şi-a lansat albumul de debut, numindu-l sugestiv „Alma no Fado”. Decorul spectacolului, cu specific portughez, creează o adevărată experienţă a culturii lusitane, aducând şi în ţară noastră glasul Lisabonei şi al Portugaliei.
Povestea sa se aseamănă cu a oricăruia dintre noi. Un om care îşi doreşte să aducă bucurie celor din jur, să îşi depăşească zilnic limitele impuse şi autoimpuse.
Pentru muzică face tot, cu pasiune el face lucruri minunate, o „meditaţie” activă pentru sufletele noastre atunci când în piesele sale pune sufletul său, cuvintele sale melodioase şi combină versul portughez al fado-ului. Este un exemplu minunat de artist care şi-a regăsit drumul pe calea minunată a uneia din cele 7 arte: MUZICĂ.”

Istoria muzicii Fado
“În anii 20 şi 30 ai secolulul al XIX- lea noi cântece s-au scris în Lisabona, iar ceea ce urma să devină oglinda identităţii multiculturale a oraşului şi a locuitorilor săi a primit numele de FADO, acelaşi cuvânt care însemna SOARTĂ în limba portugheză.
Rădăcinile Fado-ului la început de secol XIX se regăsesc în originea dansului sângelui, dans dezvoltat în coloniile portugheze din Brazilia, combinând acordurile cântecelor europene cu ritmurile sincopate africane, ambele nostalgice şi senzuale. Fado-ul a fost adoptat de către oamenii din jurul golfului Lisabonei, pigmentându-l cu cântece şi dansuri tradiţionale, devenind astfel un element central în cultura populară a capitalei lusitane. Curând tavernele în care se cânta Fado au început să atragă şi alte grupuri curioase de oameni din oraş, seduşi de magia acestui gen de muzică.
Inseparabil de Fado este un instrument muzical unic în lume şi anume „chitara portugheză cu 12 corzi în formă de pară”. În anii 30 şi 40 ai secolului trecut, virtuozi ai chitării, cum ar fi Armadinho, au revoluţionat tehnicile instrumentale folosite pentru acompaniamentul vocii şi au dezvoltat un bogat repertoriu de solo pentru Fado.
La sfârşitul anilor 40, începutul anilor 50 ai secolulul XX, o voce extraordinară a apărut din cercurile de Fado ale Lisabonei şi a cucerit scena internaţională a muzicii, Amalia Rodrigues. Ea a devenit un nume binecunoscut şi o ambasadoare a culturii portugheze în lumea întreagă.
În aproape două secole de istorie Fado-ul a evoluat constant pentru a se adapta ritmului culturii portugheze per ansamblu. Totuşi acest gen rămâne fidel naturii sale primare, şi anume un cântec al Lisabonei şi al Portugaliei, un cântec despre mare şi lume, dornic să fie nu doar un simbol al identităţii Portugaliei recunoscut în ţară şi peste hotare dar şi o punte de legătură permanentă pentru un dialog multicultural. Fado-ul reprezintă cu siguranţă contribuţia majoră a Portugaliei la patrimoniul cultural imaterial al lumii.”

Așadar, artistul Ricardo Caria va fi prezent la Mediaș, pe 14 februarie la Sala Traube, unde timp de două ore, va încânta publicul cu piese tradiţionale de fado, dar cu o amprentă proprie, dorind să transmită sensibilitatea şi jovialitatea unui suflet cald cu sânge latin.

Pentru toţi cei care doresc să îl vadă şi să îl asculte live pe Ricardo Caria, biletele sunt disponibile deja si se pot achizitiona de la Sala Traube.
Pretul unui bilet este de 20 lei.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus