Tinerii actori sibieni joacă pe scena de la Bucureşti
Masteranzii Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu prezintă, în perioada 24 – 26 noiembrie, un maraton teatral la Bucureşti.
Gala Masteranzilor Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu este o continuare a proiectului UNIVERCITY FEST şi îi aduce, pe scenele teatrelor din Bucureşti, pe unii dintre cei mai îndrăgiţi tineri actori de la Sibiu. Acestora li se va alătura Marian Râlea, în calitate de amfitrion al galei. „Jocul de-a teatrul fascinează lumea de 2000 de ani. A fi sau a nu fi actor? O întrebare a absolvenţilor din şcolile de teatru, o întrebare care ne-a măcinat şi pe noi, cei care am izbutit să ne construim o carieră din meseria de actor. Consider că actorii tineri trebuie susţinuţi în demersul lor de a-şi construi o profesie”, a declarat cunoscutul actor, în timpul pregătirilor pentru acest turneu.
Programul de spectacole va fi deschis printr-un master class organizat de actorul şi profesorul Marian Râlea, intitulat „3 în 1”. Prezentarea reuneşte trei spectacole individuale într-unul singur şi deschide un drum spre o mai bună înţelegere a tehnicii artei actorului. Cele trei momente vor fi prezentate de Mihaela Săndulescu, Ioan Paraschiv şi Constantin Podu. Spectacolul va avea loc duminică, 24 noiembrie, ora 18:00, la Sala Toma Caragiu a Teatrului „L. S. Bulandra”. Sala Toma Caragiu a Teatrului „L. S. Bulandra” va găzdui în aceeaşi seară, de la ora 20:00, producţia „Melodie Varşoviană” de Leonid Zorin, în regia lui Veronica şi Cătălin Pătru. Spectacolul prezintă povestea de dragoste dintre doi studenţi la Moscova, după cel de-al Doilea Război Mondial. El este un rus, student la enologie, ea este o poloneză, studentă la Conservator. Destinul îi face să se întâlnească într-o seară de Decembrie şi să trăiască, chiar şi numai pentru o scurtă vreme, o iubire care le va marca viaţa. Însă acelaşi destin îi va desparte şi îi va reunii după zece ani. Din distribuţia acestui spectacol fac parte actorii Alexandra Ceaca, Constantin Podu şi Teodora Voineagu.
Programul de evenimente continuă luni, 25 noiembrie, de la ora 18:00, la Godot Cafe-Teatru, cu avanpremiera spectacolului „Şi fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe, în regia lui Marian Râlea, cu Constantin Podu, Teodora Domnariu, Alexandra Ceaca şi Alexandru Verzescu. Spectacolul marchează trecerea tumultoasă de la copilărie la adolescenţă, într-o montare emoţionantă despre libertate şi atracţie. Mihaela Săndulescu va urca pe scena de la UNTEATRU pentru a prezenta one woman show-ul „Scrisoarea unei necunoscute”, după un text de Stefan Zweig, în regia lui Marian Râlea. Spectacolul este mărturisirea unei femei, faţă în faţă cu moartea şi care hotărăşte prin anonimatul scrisorii să rămână, chiar şi în ultimul ceas, o necunoscută în faţa bărbatului iubit. Reprezentaţia va avea loc duminică, 25 noiembrie, de la ora 19:00.
Ioan Paraschiv se alătură echipei de la Bucureşti cu recitalul „A fi sau a nu fi bufon?”, bazat pe texte de Matei Vişniec, F.M. Dostoievski, William Shakespeare şi A.P. Cehov. Pentru rolul din acest spectacol, dar şi pentru întruchiparea lui Dorel Vişan în rolul Gardianul Dumnezeu din filmul „Cel mai iubit dintre pământeni”, Ioan Paraschiv a primit premiul pentru cel mai bun actor, la secţiunea individual, în cadrul Galei HOP din acest an. Despre acest recital, tânărul actor spune că este „o confesiune despre lucrurile cu adevărat importante pe care le-am uitat şi despre cum ar trebui să încercăm să ne întoarcem la ele”. Reprezentaţia de la Bucureşti va avea loc luni, 26 noiembrie, la ora 19:15, la Godot Cafe-Teatru.
Intrarea la evenimentele găzduite de Teatrul „L. S. Bulandra” este gratuită.
Biletele pentru celelalte spectacole pot fi achiziţionate la intrarea în spaţiul de joc.
Acest eveniment este organizat de Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, Asociaţia „Teatrul Vostru”, Teatrul „L. S. Bulandra”, Godot Cafe-Teatru, Unteatru şi Teatrul de Artă Bucureşti.