Sibiu: Seră modulară pentru pregătirea florilor şi arbuştilor
Serviciul de Administrare a Parcurilor şi Zonelor Verzi din municipiul Sibiu a finalizat proiectul de creare a unei sere modulare pentru producţia de plante şi arbuşti.
Demersurile pentru acest proiect au început în 2013, când au fost amenajate reţelele de utilităţi care alimentează sera modulară. Anul acesta a fost achiziţionată şi instalată structura care alcătuieşte sera modulară, contractul de achiziţie şi instalare având valoarea de 129.890 lei.
Structura va asigura o mai mare eficienţă în ceea ce priveşte consumul de curent electric, de apă şi agent termic. Sera are o lăţime 10 m, o lungime de 50 m, fiind înaltă de aproape 5 metri. Aceasta este acoperită cu o folie dublă gonflabilă, rezistentă la razele UV, între cele două straturi ale foliei formându-se o pernă de aer care asigură o bună izolare. O pompă electrică introduce aer în această pernă pentru a menţine temperatura interioară constantă.
Structura prevede şi o aerisire superioară care este acţionată prin intermediul unor senzori. Astfel, atunci când temperatura exterioară ajunge la 19-20 grade Celsius aerisirea se deschide automat, cu ajutorul unui motor, aceasta închizându-se automat la scăderea temperaturii sub aceste valori. De asemenea, în cazul în care vântul are o viteză de peste 25 km/oră, senzorul comandă închiderea automată a trapei.
În această seră sunt deja pregătite plantele şi arbuştii care vor fi plantaţi în teren în toamna acestui an. Serviciul public amintit va extinde acest sistem de sere cu noi structuri, fiind mult mai eficiente decât modulele care funcţionează în prezent. Serele existente sunt construite pe structură metalică, dar sunt alcătuite din panouri de sticlă, ceea ce face foarte dificilă reglarea temperaturii interioare a serei.
Reamintim faptul că aproximativ 60% din materialul dendro-floricol utilizat în parcurile şi zonele verzi din Sibiu provine din aceste sere, restul de plante şi arbori fiind achiziţionate.