Interviu: Diana Popa, Preşedinte PMP Sibiu – „Ne bucurăm de sprijinul celui mai valoros om politic pe care l-a dat România după revoluția de la 1989”!
Președinta PMP Sibiu, Diana Popa, despre Traian Băsescu: „Ne bucurăm de sprijinul celui mai valoros om politic pe care l-a dat România după revoluția de la 1989”!
Transilvania-tv.ro: Doamna Diana Simona Popa, sunteți un politician tânăr, președinta Partidului Mișcarea Populară Sibiu. Când anume ați intrat în politică și ce v-a determinat să alegeți PMP?
Diana Popa: Am intrat în Partidul Mișcarea Populară din decembrie 2013, încă înainte de definitivarea formelor legale de înființare a partidului. Am ales acest partid, pentru că este un partid tânăr, sănătos, necompromis, neimplicat în alianțe și înțelegeri transpartinice, cu lideri curajoși, empatici, competenți, integri și cu viziune , oameni de valoare cu cariere profesionale în spate și care, majoritatea, nu au mai făcut politică. Ne bucurăm de sprijinul celui mai valoros om politic pe care l-a dat România după revoluția de la 1989 și care, de altfel, și-a anunțat înscrierea în Mișcarea Populară la sfârșitul acestei luni sau începutul lunii octombrie.
Transilvania-tv.ro: Fostul președinte Traian Băsescu spunea recent că își dorește de la PMP să rămână un partid care să preseze procesele de modernizare a țării, ceea ce ar fi vrut să rămână și de la PDL. Credeți că va reuși?
Diana Popa: Mișcarea Populară continuă lupta dusă de Traian Băsescu pentru independența justitiei, pentru statul de drept și continuă proiectele începute de acesta în sănătate, educație, piața muncii, unirea cu Republica Moldova și nu în ultimul rând, securitatea țării. Da, cu siguranță vom reuși să dezvoltăm proiectul politic început de Traian Băsescu, alături de domnia sa.
Transilvania-tv.ro: Traian Băsescu preciza miercuri că singurul partid care face opoziție este PMP și că nu-și face griji că partidul nu ar trece pragul, problema mea ar fi dacă ar atinge 22-25% până în toamna lui 2016, acesta e obiectivul. La nivelul organizației județene Sibiu, ce procent are PMP și, personal, cât considerați că veți înregistra la alegerile de anul viitor?
Diana Popa: Da, aceasta este și realitatea. PMP este singurul partid care face opoziție la ora actuală și care nu este dispus la compromisuri. Marele PNL se laudă încă de la începutul anului cu dărâmarea guvernului Ponta, însă suntem după jumătatea lunii septembrie cu un trimis în judecată pentru fapte de corupție care este încă premier. În aceste condiții ale unei opoziții liberale atât de binevoitoare, PMP a luat atitudine de fiecare dată, și a fost obligat astfel, să facă puternic opoziție. Cred cu convingere că PMP este partidul viitorului, partidul de care România are nevoie pentru a reforma clasa politică. Dacă până în prezent, partidul a participat la două scrutinuri electorale și are în zestrea sa două scoruri de peste 5%, cu siguranță, va atinge un scor de 25% în toamna lui 2016 și la nivelul județului Sibiu. Mai trebuie să precizez faptul că PMP este singurul partid care a încercat să facă ceva pentru românii din diaspora, prin proiectul de lege privind votul prin corespondență, inițiat de președintele PMP Eugen Tomac, respins în Parlament pe 9 decembrie 2014 de alianța PSD-PNL. Prin urmare, sunt toate premizele ca românii să identifice în noi, partidul care le reprezintă cu adevărat interesele.
Transilvania-tv.ro: Liberalii și social-democrații sunt la putere, în administrația publică locală, adică putem spune că, USL e la putere. În prezent, PMP este reprezentat în Consiliul Local și cel Județean Sibiu? Personal, veți candida la o funcție publică la alegerile de anul viitor?
Diana Popa: Da, liberalii și social-democrații sunt la putere așa cum s-au aflat și în 2012 în alianța care și-a amăgit electoratul cu promisiuni deșarte: locuri de muncă, autostrăzi și nimic din ce au promis nu s-a realizat. Nu avem nici locuri de muncă pentru tineri și nu avem nici autostrăzi, ci doar firimituri din ceea ce ar trebui să se numească autostrăzi și care, se dau în funcțiune doar în scop electoral și se închid circulației, datorită problemelor tehnice după câteva luni. PMP nu a participat până în prezent la alegeri locale și, ca urmare, nu avem reprezentanți în forul legislativ local, respectiv în Consiliul Local și cel Județean Sibiu . Îmi voi depune candidatura la momentul oportun, mai mult ca sigur, pentru un loc în forul legislativ local, apoi în cel national.
Transilvania-tv.ro: Numai miercuri, în jur de 250 de persoane au semnat să intre în rândurile partidului din care faceți parte. Vă așteptați ca până la finele acestui an, numărul celor care vor semna adeziuni la PMP să se crească?
Diana Popa: Sigur că sunt la curent cu înscrierea unui număr de 250 de persoane doar în municipiul București și sunt sigură că va fi un aflux de înscrieri în toată țara, odată cu înscrierea domnului Băsescu în partid. Prin urmare și în județul Sibiu, unde s-a bucurat de o largă susținere la momentul candidaturii sale pentru președinția României.
Transilvania-tv.ro: Traian Băsescu spunea că intenționează să schimbe numele formațiunii pe care a înființat-o din Partidul Mișcarea Populară în Mișcarea Populară, însă amână momentul în care se va înscrie în noul partid. Aveți cunoștițe despre vreun plan secret, pe care încă nu vrea să-l devoaleze?
Diana Popa: Domnul Traian Băsescu a anunțat că se înscrie în partid, așa cum v-am arătat anterior la sfârșitul lunii în curs sau cel mai târziu, începutul lunii următoare și că este vorba de o rebranduire a denumirii partidului din PMP în Mișcarea Populară (MP). Mișcarea Populară (MP) poate fi, nu numai un partid, ci o platformă politică unde să se adune fortele politice care pot veni cu o ofertă adevărată de dreapta, mai aproape de nevoile românilor, încercând să spargă monopolul și prietenia din USL, adică PSD-PNL-UNPR, care face un mare rău democrației.
Transilvania-tv.ro: Se vehiculează scenariul potrivit căruia, Traian Băsescu l-ar fi chemat la negocieri pe liderul UNPR Gabriel Oprea, iar fostul preşedinte i-ar fi propus acetuia o alianţă politică. Credeți în această ipoteză?
Diana Popa: Nu cred în această ipoteză! De altfel, domnul Eugen Tomac, președintele PMP a dezmințit că ar fi vorba de negocieri cu UNPR întrucât, vorbim despre grupe sangvinice diferite ale celor două partide.
Transilvania-tv.ro: Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe șeful Executivului Victor Ponta pentru mai multe fapte de corupție, însă refuză să demisioneze. În opinia dvs, cum este afectată imaginea guvernului României și dacă vedeți în Gabriel Oprea un bun înlocuitor?
Diana Popa: Faptul că șeful executivului este trimis în judecată pentru acuzații grave de coruptie: un număr de 17 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnatură privată, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani, a afectat cu siguranță credibilitatea instituției Guvernului României în țară și în străinătate. De altfel, atât PMP cât și președintele PPE, Joseph Daul i-au cerut premierului să demisioneze întrucât „poporul român merită o carte de vizită mult mai bună decât un prim-ministru trimis în judecată”. Fac precizarea, că România este singura țară civilizată cu un premier trimis în judecată pentru fapte de corupție iar domnul general Oprea, îl susține pe premier, în ciuda “interesului național”. Gabriel Oprea ne oferă mai degrabă imaginea unui conducător nord coreean sau sud American, decât să aibă profilul unui lider european modern. Scandalul cu plagiatul precum și faptul că, din câte se știe, domnul Oprea nu știe nicio limbă străină, sunt doar două argumente pentru care nu cred că este potrivit pentru a conduce un guvern al unui stat membru UE. În plus, de-a lungul anilor, Gabriel Oprea s-a remarcat ca un exponent al oricărui tip de compromis pentru a fi la ciolanul puterii.
Transilvania-tv.ro: Care sunt argumentele legale pentru care formațiunea pe care o conduceți, a cerut demisia domnului Ioan Cindrea, președinte al Consiliului Județean Sibiu, condamnat definitiv pentru infracțiunea de conflict de interese la o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare?
Diana Popa: Domnul Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu și președintele realeas al PSD Sibiu, a fost condamnat definitiv de către justiţie pentru infracțiunea de conflict de interese. Organizaţia Judeţeană a Partidului Mişcarea Populară Sibiu a fost singura formaţiune politică locală care i-a cerut public demisia domnului Ioan Cindrea din funcţia pe care o deţine , imediat după condamnarea sa, în prima instanță de către Înalta Curte de Casatie și Justiție, de la data de 10 decembrie 2014. Am considerat încă de la început, că refuzul de a da curs acestei solicitări, va afecta iremediabil imaginea şi prestigiul instituţiei Consiliului Judeţean Sibiu.
Domnul Cindrea și-a dat demisia din fruntea PSD Sibiu dar a fost reales președinte al filialei județene în iulie 2015, după ce, la vârful PSD, a fost ales președinte Liviu Dragnea, condamnat în prima instanță de ICCJ pentru o infracțiune asimilată faptelor de corupție, deși în luna martie 2015, Consiliul național al PSD a adoptat “rezoluția” privind membrii de partid cercetați sau condamnați pentru fapte de corupție conform căreia, cei condamnați în prima instanță își pierd automat funcția din partid și sunt suspendați din calitatea de membru, rezoluție care trebuie privită în cel mai bun caz cu ironie.
Această condamnare definitivă a președintelui CJ Sibiu ne-a îndreptăţit să îi cerem cu mai multă tărie demisia, întrucât nu putem accepta ca la conducerea CJ Sibiu, să existe persoane asupra cărora să existe astfel de acuzații. Am dori să vedem în continuare că în România, pe lângă justiţie, funcţionează legile nescrise ale decenţei şi nici un politician nu se mai agaţă de funcţie în momentul când există dovezi clare și chiar condamnări pentru fapte de natură penală.
Mai mult decât atât, ÎCCJ a tranșat problema de drept a încetării mandatului de primar, consilier, într-o hotărâre care este obligatorie pentru spetele similare și a arătat că în urma condamnării la o pedeapsă privativă de libertate, chiar în condițiile aplicării art. 81 CP , a suspendării condiționate a executării acesteia, devin aplicabile dispozițiile art. 15 din Legea 393/2004 privind încetarea de drept a calității de ales local.
Mi se pare suspect că există consilieri județeni PNL din Sibiu cu studii juridice care să declare că „Ioan Cindrea va rămâne în funcție până la finalul legislaturii și va putea candida și anul viitor pentru președinția Consiliului Județean”, aceasta ridicând un semn de întrebare asupra existenței unei înțelegeri PSD-PNL și la acest nivel.
Andreea POCOL