Peste 6000 de oameni au participat la peste 60 de manifestări organizate pentru Zilele Culturale ale Județului Sibiu Reviewed by CD on . Ediția de toamnă a Zilelor Culturale ale Județului Sibiu s-a încheiat duminică, 18 octombrie, după 5 săptămâni de manifestări culturale, artistice și turistice Ediția de toamnă a Zilelor Culturale ale Județului Sibiu s-a încheiat duminică, 18 octombrie, după 5 săptămâni de manifestări culturale, artistice și turistice Rating: 0
EÈ™ti aici: Acasă » Articole Recomandate»Peste 6000 de oameni au participat la peste 60 de manifestări organizate pentru Zilele Culturale ale JudeÈ›ului Sibiu

Peste 6000 de oameni au participat la peste 60 de manifestări organizate pentru Zilele Culturale ale Județului Sibiu

Peste 6000 de oameni au participat la peste 60 de manifestări organizate pentru Zilele Culturale ale Județului Sibiu

Ediția de toamnă a Zilelor Culturale ale Județului Sibiu s-a încheiat duminică, 18 octombrie, după 5 săptămâni de manifestări culturale, artistice și turistice organizate în 13 localități din cele 5 zone ale județului: Mărginimea Sibiului (19-20 septembrie), Țara Secașelor (26-27 septembrie), Țara Oltului (3-4 octombrie), Valea Hârtibaciului (10-11 octombrie), Valea Târnavelor (17-18 octombrie).

‘S-a încheiat al treilea an în care Zilele Culturale ale JudeÈ›ului Sibiu au readus tradiÈ›ia în prim-plan. Am reuÈ™it ceea ce ne-am propus la început: revitalizarea tuturor zonelor È™i localităților din JudeÈ›ul Sibiu, nu doar a celor deja consacrate. Pentru succesul programului iniÈ›iat de Consiliul JudeÈ›ean Sibiu stă mărturie numărul foarte mare de oameni care a venit la evenimente.

Timp de trei ani Zilele Culturale au fost organizate de două ori pe an, primăvara È™i toamna. Anul viitor însă, am decis ca ediÈ›ia de primăvară să nu aibă loc, pentru că s-ar suprapune cu campania electorală pentru alegerile locale. Vrem astfel să evităm ca aceste evenimente să fie folosite în scop electoral, deoarece proiectul a fost gândit pentru a avea cultura È™i tradiÈ›ia în prim-plan. Acesta este È™i motivul pentru care anul trecut, ediÈ›ia de primăvară a avut loc după alegerile europarlamentare, iar ediÈ›ia de toamnă s-a încheiat înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidenÈ›iale’, spune Ioan Cindrea, PreÈ™edintele Consiliului JudeÈ›ean Sibiu.

La organizarea evenimentelor din programul Zilele Culturale ale JudeÈ›ului Sibiu au participat Consiliul JudeÈ›ean, AsociaÈ›ia JudeÈ›eană de Turism È™i instituÈ›ii surodonate Consiliului JudeÈ›ean: Centrul JudeÈ›ean al CreaÈ›iei Populare TradiÈ›ionale ‘Cindrelul — Junii Sibiu’, Biblioteca JudeÈ›eană Astra, Complexul NaÈ›ional Muzeal Astra, Filarmonica de Stat din Sibiu, Școala Populară de Arte È™i Meserii ‘Ilie Micu’ È™i Camera Agricolă a JudeÈ›ului Sibiu. Lor li se adaugă primăriile È™i consiliile locale din localitățile partenere, dintre care 6 în calitate de organizatori principali (Rîu Sadului, LoamneÈ™, CârÈ›iÈ™oara, Agnita, MoÈ™na, Valea Viilor).

În cifre, ediția de toamnă 2015 a Zilelor Culturale ale Județului Sibiu, arătă că au participat peste 6.000 de oameni la cele peste 60 de manifestări incluse în 10 zile de programe.

Au fost peste 30 de ore de spectacole folclorice la care au asistat peste 3.000 de oameni. ‘Junii Sibiului’ au urcat pe scenă cu 35 de artiÈ™ti în fiecare final de săptămână. La fiecare spectacol folcloric au participat È™i ansambluri ale localităților gazdă. EdiÈ›ia de toamnă a proiectului Zilele Culturale ale JudeÈ›ului Sibiu a prilejuit reîntâlnirea publicului din judeÈ› cu artiÈ™tii Orchestrei Filarmonicii de Stat din Sibiu, prin intermediul proiectului ‘Ora de muzică clasică’. Peste 400 de spectatori au participat la cele 5 recitaluri susÈ›inute de 22 artiÈ™ti sibieni în Bisericile Evanghelice din localitățile organizatoare.

Biblioteca JudeÈ›eană Astra a organizat 9 evenimente în 6 localități. S-au făcut lecturi publice, s-au inaugurat rafturi noi în bibliotecile deja existente, iar la Rîu Sadului biblioteca s-a mutat în sediu nou. Copiii s-au bucurat de cele 3 reprezentaÈ›ii de animaÈ›ie culturală ‘Forme din hârtie È™i rime din poezie’, s-a organizat È™i un Atelier de proverbe È™i alte semne ale înÈ›elepciunii din bătrâni. La toate aceste evenimente au participat 260 de copii È™i adulÈ›i interesaÈ›i de prezentări.

820 de copii s-au bucurat de filmele prezentate pentru ei de Caravana Astra Film, dar È™i de piesele de teatru jucate de actorii È™i păpuÈ™ile lor de la Teatrul Gong. 500 dintre copiii care au venit la Zilele Culturale au participat È™i la atelierele meÈ™teÈ™ugăreÈ™ti realizate de instructorii de la Școala Populară de Arte È™i Meserii ‘Ilie Micu’.

La târgurile de produse tradiționale au fost amplasate 19 stand-uri: 6 cu produse de panificație și patiserie, 5 cu produse lactate, 3 cu fructe și sucuri naturale, 2 cu produse din carne, 2 cu flori și 1 cu miere. Pe lângă aceste stand-uri, Camera Agricolă Sibiu a participat la fiecare ediție cu un stand propriu de consultanță.

ÃŽn cadrul programului ‘Plimbări culturale’ propus de AsociaÈ›ia JudeÈ›eană de Turism Sibiu, 130 de excursioniÈ™ti au parcurs pe jos, cu microbuzul È™i cu bicicleta aproape 1.000 de km de drumuri È™i poteci turistice, pentru a descoperi un mozaic de atracÈ›ii È™i experienÈ›e autentice. Fiecare excursie a pus în valoare infrastructura de agrement, patrimoniul cultural, gastronomia, priceperea È™i ospitalitatea comunităților locale. DrumeÈ›ie în livezile tradiÈ›ionale È™i participarea la o nuntă tradiÈ›ională în Mărginimea Sibiului, drumeÈ›ie în peisajul alpin spectaculos al MunÈ›ilor FăgăraÈ™ sau în canionul de la Mihăileni, plimbări cu trenul cu aburi pe Valea Hârtibaciului, ateliere de confecÈ›ionat È›iglă tradiÈ›ională pe Valea Calvei, descoperirea pe bicicletă a sitului UNESCO Valea Viilor È™i a împrejurimilor, picnicuri cu produse locale, vizite de sate cu ghizi locali… sunt doar câteva din activitățile care au fost apreciate de participanÈ›i.

Zilele Culturale ale Județului Sibiu reprezintă un proiect prioritar al Consiliului Județean Sibiu, inclus în Strategia de dezvoltare a județului Sibiu și urmărește concentrarea acțiunilor culturale într-o anumită zonă etnogeografică a județului, într-un week-end, cu scopul de a revitaliza viața culturală din toate localitățile județului și de a promova turismul în cele 5 zone etnofolclorice. Conceptul de organizare prevede ca în patru ani fiecare localitate să fie gazdă pentru programele desfășurate în Zilele Culturale ale Județului Sibiu.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus