Sibiu: Consiliul Județean a alocat capitolului sănătate, în anul 2015, peste 14,2 milioane de lei exclusiv din fonduri proprii
Sănătatea este un capitol extrem de important în Strategia de dezvoltare economică È™i socială a Consiliului JudeÈ›ean Sibiu, încă de la începutul actualului mandat. Astfel, după ce administraÈ›ia judeÈ›eană a preluat, în anul 2010, Spitalul Clinic JudeÈ›ean de Urgență, Spitalul de Psihiatrie ‘Dr. Gheorghe Preda’ si Spitalul de Pneumoftiziologie, aproape 65 de milioane de lei au fost virati către acest sector, din care aproximativ 88% decontaÈ›i în perioada iunie 2012 — decembrie 2015.
Fondurile alocate pentru dezvoltarea sistemului de sănătate au crescut semnificativ în ultima perioadă, 2015 fiind unul dintre cei mai buni ani, în care s-au realizat lucrări foarte importante ce au dus la sporirea confortului pacienților, dar și a cadrelor medicale, precum si la îmbunătățirea actului medical.
‘Sănătatea este unul din domeniile prioritare pentru Consiliul JudeÈ›ean Sibiu. Aici este vorba exclusiv despre oameni si sănătatea lor, asa că investitiile realizate în acesti ani s-au îndreptat către îmbunătățirea acestui domeniu. După ce în perioada 2012-2013 am achitat toate datoriile înregistrate de cele 3 spitale, care puneau în pericol tocmai functionarea lor, am trecut la reabilitarea completă a unor sectii, dotarea cu aparatură de ultimă generatie si inaugurarea unor proiecte ce duc la reducerea riscului de mortalitate. Pe acelasi drum îmi doresc să mergem si anul acesta. De aceea, la realizarea bugetului Consiliului Judetean am avut în vedere nevoile urgente în domeniul sănătătii si continuarea programului de reabilitare È™i dotări. Lucrările care ne permit acest lucru vor fi realizate din fonduri proprii, iar pentru altele vom accesa alte fonduri externe.’, spune Ioan Cindrea, preÈ™edintele Consiliului JudeÈ›ean Sibiu.
În Raportul președintelui Consiliului Județean Sibiu pentru anul 2015, la capitolul sănătate, pentru finantarea cheltuielilor de investitii, reparatii si achizitii de aparatură medicală pentru spitalele aflate sub autoritatea Consiliului Județean Sibiu, este menționată suma de 14,26 mil. lei, respectiv 4,90% din totalul bugetului.
Finanțarea unităților sanitare din județului Sibiu se realizează pe baza veniturilor obtinute din prestarea serviciilor medicale decontate din bugetul asigurărilor sociale de sănătate, prin Casa Judeteană de Asigurări de Sănătate. Astfel, în completarea acestor surse Consiliul Judetean Sibiu a asigurat din fonduri proprii sume care au fost repartizate spitalelor, după cum urmează:
— Spitalul Clinic Judetean de Urgentă Sibiu — 11,83 mil. lei
— Spitalul de Psihiatrie ‘Dr. Gh. Preda’ Sibiu — 2,02 mil. lei
— Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu — 0,41 mil. lei
Prin susținerea financiară acordată din bugetul judetului, s-a asigurat functionarea normală a tuturor institutiilor din subordine în regim de normalitate, neînregistrându-se arierate si plăti restante la sfârsitul anului trecut. Din totalul de 14,26 milioane lei asigurati la capitolul sănătate, 10,38 milioane lei au fost pentru investiții, asigurându-se astfel premisele continuării proiectelor începute. Totodată, implementarea acestora a condus la cresterea calității actului medical orientat către pacient, în toate cele trei spitale care primesc finanțare de la Consiliul Județean Sibiu.
Investiții finalizate la 31.12.2015:
mansardare bloc chirurgical + ATI, RK acoperis Sectii chirurgicale, urologie, ortopedie, ATI, în valoare de 6 milioane lei, în 2015 cheltuindu-se suma de 0,66 milioane lei;
reabilitare și mansardare Sectia clinică recuperare, medicină fizică si balneologie 1, în valoare totală de 6,46 milioane lei, în 2015 cheltuindu-se suma de 0,27 milioane lei;
reabilitare și mansardare Sectia clinică infectioase, în valoare totală de 6,9 milioane lei, în 2015 cheltuindu-se suma de 4,9 milioane lei;
construcție și montare lift Pavilion Central, Spitalul de Psihiatrie Sibiu, în valoare de 0,45 milioane lei;
consolidare — subzidire Pavilion Sectia V, Spitalul de Psihiatrie Sibiu, în valoare de 0,23 milioane lei;
Aceste lucrări, finalizate în anul 2015, se adaugă obiectivelor de investiții finalizate în perioada 2012-2014, pentru care s-au alocat aproape 14,5 milioane lei după cum urmează:
modernizare sectie Pneumoftiziologie I — Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu — 0,22 milioane lei
instalație de produs oxigen medicinal — Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu — 0,15 milioane lei
ambulatoriu integrat de specialitate, spitalizare continuă si de zi — Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu — 1,7 milioane lei
reparație capitală Pavilionul Neuro-Psihiatrie Infantilă — Secția Recuperare și Ortopedie Copii — Spitalul de Psihiatrie Ghe. Preda Sibiu 0,44 milioane lei
reparații capitale secții și pavilioane — Spitalul de Psihiatrie Ghe. Preda Sibiu — 1,1 milioane lei
extindere Unitate Primiri Urgente — Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu — 0,3 milioane lei
reabilitare clădire Centru Stomatologic — Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu — 0,12 milioane lei
amenajare spații și amplasare lift Fizioterapie II — Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu — 1,53 milioane lei
reabilitare rețea apă si canalizare corp 2 și 3, subsol tehnic imobil maternitate — Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu — 0,22 milioane lei
hală garaj — Ambulanța Sibiu — 2,9 milioane lei
Un proiect foarte important este reabilitarea totală a Clinicii Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, fapt ce a creat condiții cu totul noi și la standarde europene pentru cei mai tineri locuitori ai județului și pentru mamele lor. Costurile pentru lucrări și dotări s-au ridicat 16,39 milioane lei, iar fondurile au venit de la Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții.
Un alt proiect de anvergură a fost inaugurat în luna decembrie, împreună cu reprezentanÈ›ii Spitalului JudeÈ›ean Sibiu. ‘Centrul de cercetare invazivă si non-invazivă în domeniul patologiei vasculare la adult’, un proiect care a avut drept scop reducerea incidentei mortalității cardio-vasculare si care a fost realizat din fonduri europene nerambursabile, cu cofinanÈ›are de la Guvern È™i de la Consiliul JudeÈ›ean Sibiu. Valoarea totală a proiectului a fost de 22,3 milioane lei, 18 milioane de lei fiind investiÈ›i în dotarea centrului cu aparatură de ultimă generaÈ›ie, dotări care vor conduce la reducerea mortalității cardio-vasculare.
Este imperios necesar ca investițiile în domeniul sănătății să continue. Astfel, pentru anul 2016 s-au prevăzut din fonduri proprii ale Consiliului Judetean Sibiu după cum urmeză:
proiectare si executie statie de oxigen la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, în valoare totală de 2,9 milioane lei
reabilitare imobil secția O.R.L. a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, în valoare totală de 5,9 milioane lei
În ceea ce privește perioada de programare 2014-2020, s-au pregătit și s-au recepționat documentațiile tehnico-economice pentru următoarele obiective de investiții:
reabilitarea, modernizarea și echiparea Secției Clinice de Neurologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgentă Sibiu
reabilitarea, modernizarea ș echiparea Secțiilor Clinice Medicale din cadrul S.C.J.U. Sibiu
S-au achizțtionat operatori economici care să întocmească documentațiile tehnico-economice pentru reabilitarea termică a unor clădiri din cadrul Spitalului Județean de Urgentă Sibiu. De asemenea se vor pregăti documentatiile pentru reabilitarea Ambulatoriului Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu si pentru reabilitarea termică a spitalului de Psihiatrie Dr. Gh. Preda Sibiu, pentru care se analizează sursele de finanțare.
În ceea ce privește Unitatea Primiri Urgențe și Centru Integrat de Tratare a Urgențelor Majore, pe scurt noua clădire a Urgențelor, lucrările vor demara imediat după finalizarea documentelor ce țin de planurile urbanistice. Noua construcție va avea 5 etaje și heliport și va asigura toate urgențele medicale la standarde europene.
Investițiile majore în domeniul sănătății au cunoscut un trend ascendent, în special din anul 2012. Dacă la preluarea celor trei mari spitale ale județului (Spitalul Clinic Județean de Urgentă, Spitalul de Psihiatrie și Spitalul de Pneumoftiziologie), alocările pentru dezvoltare au fost 0, între 2012 si 2015 Consiliul Județean Sibiu a alocat aproape 60 din cele 65 de milioane de lei pentru funcționarea, dezvoltarea și dotarea unităților sanitare.