Descoperire arheologică la Mediaș Reviewed by CD on . Muzeul Municipal Mediaş, din cadrul Direcţiei Municipale pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret, aduce la cunoştinţa publicului faptul că patrimoniul instituţ Muzeul Municipal Mediaş, din cadrul Direcţiei Municipale pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret, aduce la cunoştinţa publicului faptul că patrimoniul instituţ Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Descoperire arheologică la Mediaș

Descoperire arheologică la Mediaș

Descoperire arheologică la Mediaș

Muzeul Municipal Mediaş, din cadrul Direcţiei Municipale pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret, aduce la cunoştinţa publicului faptul că patrimoniul instituţiei medieşene de cultură s-a îmbogăţit cu noi materiale arheologice de o importanţă deosebită. Noua descoperire arheologică a fost făcută în sectorul Mediaş – Copşa Mică, pe partea dreaptă a râului Târnava Mare, de către Victor DIMA sen. şi Victor DIMA jun., ambii domiciliaţi în Municipiul Mediaş. Descoperirea constă dintr-un depozit de interes arheologic compus din aproximativ 190 de obiecte întregi şi fragmentare confecţionate din bronz. Acesta este compus din piese de podoabă, unelte, arme, vase şi accesorii vestimentare.

Descoperitorii au predat materialele arheologice Muzeului Municipal Mediaş, respectând astfel normele legale în vigoare, dar dorind totodată să-şi aducă aportul la dezvoltarea patrimoniului local.

Descoperirea arheologică, reprezentată prin depozitul de bronzuri, datează din perioada secoleleor XII-XI î.Chr., se încadrează din punct de vedere cultural-cronologic la începutul Epocii Fierului (Hallstatt A1) şi are o vechime cuprinsă între 3150 – 3000 de ani. În urma acestei descoperiri, prin obţinerea unei autorizaţii de diagnoză arheologică emisă de către Ministerul Culturii, reprezentanţii muzeului au efectuat o serie de cercetări la faţa locului pentru verificarea contextului în care s-a produs descoperirea. Această cercetare a fost facilitată ca urmare a protocolului de colaborare încheiat între Muzeul Municipal Mediaş şi Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin bunăvoinţa d-lui Lect. univ. dr. Cristian Ioan Popa, arheolog expert în cadrul instituţiei mai sus amintite.

Noua descoperire arheologică reprezintă una dintre cele mai importante descoperiri de acest gen din ultimii 50 de ani din această zonă şi are o valoare ştiinţifică excepţională, fiind totodată un tip de patrimoniu unicat pentru Muzeul Municipal Mediaş.

În perioada următoare, conţinutul depozitului va intra într-un proces de restaurare şi conservare, putând fi prezentat expoziţional publicului, cel mai probabil, în cursul anului viitor.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus