Frica de dentist: 4 soluții pentru a scăpa de dentofobie
Statisticile arată că peste 60% dintre români se confruntă cu probleme dentare. Motivele sunt diverse, începând de la stilul alimentar dezechilibrat, stres necontrolat, igienă orală precară și până la amânarea controalelor medicale care trebuie efectuate periodic. Acest din urmă aspect poate să fie consecința fricii de medicul stomatolog, temere care mai e denumită și dentofobie.
Dentofobia reprezintă un cumul de stări individuale: cum poate fi dentofobia descrisă de către pacienți?
Pacienții care au experimentat dentofobia acuză stări de anxietate, neliniște, transpirație la nivelul frunții, cefei sau a mâinilor, precum și senzații de tremur, asociate cu puls accelerat și stări de leșin.
Care sunt rădăcinile fricii de dentist? În principiu, cele mai comune argumente sunt acestea: frica de durere, starea de repulsie la vederea acelor, ideile preconcepute referitoare la comportamentul medicilor față de pacient, experiențe anterioare neplăcute cu alți dentiști sau senzația că problemele sunt mult prea grave și ar putea conduce în final la pierderea definitivă a dinților.
Am nevoie de un tratament stomatologic, dar mi-e frică de dentist! Cum transformi frica de dentist într-o amintire, fără să apelezi la psihoterapie?
Când au fost depistate și înțelese cauzele problemei, se poate considera că aceasta a fost deja soluționată pe jumătate. Mai departe, rămâne să descoperim care sunt soluțiile cele mai la îndemână menite să amelioreze fobia de medicul dentist.
1.Terapia prin expunere
Această procedură ocupă pe merit locul întâi în clasamentul soluțiilor de combatere a dentofobiei. Etapa presupune expunerea pacientului în mod gradual la intervențiile dentare. Începe prin a te documenta cu privire la medicii stomatologi din orașul tău. Caută recenzii, recomandări din partea celor apropiați și solicită mai întâi consultații medicale, fără examene clinice. Pe parcurs, poți să cere radiografii, examinări parțiale etc.
Informează-te în privința aparaturii și tot ce includ procedurile de plasare de coroane dentare Sibiu, detartraj, implanturi și orice altceva te interesează. Astfel, obții o imagine de ansamblu asupra tehnicilor pe care le implică procedura prin care urmează să treci. Cu cât te familiarizezi mai mult, cu atât te simți mai confortabil cu ceea ce urmează să se întâmple.
2.Medicamentația
Anumite suplimente antistres, sau calmante pot fi utile ca măsură adjuvantă la terapia prin expunere.
3.Anestezierea zonei anesteziate
Teama de ace poate fi atât de acută, încât pacientul să nu poată fi calmat nici prin anestezie. Pentru astfel de situații, medicii pot recurge la anestezierea zonei care urmează a fi anesteziată. De asemenea, pacientul poate cere o anestezie generală, în cazul în care procedura este una complexă.
4.Muzică ambientală și jucării antistres
Cum poți elimina tensiunea din organism? Pe măsura desfășurării intervenției dentare, poți efectua mișcări ritmice asupra mingii antistres, în timp ce respiri ușor, pe nas. Cabinetele stomatologice moderne sunt echipate cu dispozitive de ascultare a melodiilor ambientale, chiar și la căști.
Concentrează-te asupra versurilor și vei fi distras de la ce se întâmplă în jurul tău. De asemenea, o idee inspirată sunt și căștile antifonice care te protejează de zgomotul aparaturii din cabinet.
5.Cere detalii referitoare la proceduri
De cele mai multe ori, simțim teamă față de ceea ce nu cunoaștem. Cere dentistului să-ți descrie cât mai amănunțit și într-un limbaj pe înțelesul tău fiecare procedura prin care urmează să treci. Atunci când știi ce urmează să se întâmple ai mai puține motive de îngrijorare.
„Mai simplu este să previi decât să tratezi”, asta ne învață o veche zicală. Cu alte cuvinte, cu cât ai mai multă grijă față de sănătatea dinÈ›ilor, cu atât scade nevoia de a merge la stomatolog. Periajul zilnic efectuat corect, folosirea aÈ›ei dentare, utilizarea apei de gură È™i adoptarea unei alimentaÈ›ii pe bază de vitamine È™i minerale sunt reguli de aur, care te aduc mai aproape de dantura mult visată.
Chiar și în aceste condiții, vizitele la stomatolog sunt indicate de două ori pe an. Acestea îți oferă o imagine de ansamblu asupra danturii tale și pot depista în timp util eventuale afecțiuni înainte să se agraveze.