Gărzi suplimentate la Spitalul Județean Sibiu
De la 1 aprilie, Cardiologia de la Spitalul Județean Sibiu va avea linia a II a de gardă. Și la Boli Infecțioase se suplimentează garda
Bolvanii cu afecțiuni cardio-vasculare internați în secțiile CardiologieI și II ale Spitalului Județean Sibiu vor beneficia de o a doua linie de gardă, începând cu data de 1 aprilie 2018. Această măsură este posibilă în urma aprobării votului consilierilor județeni în cadrul ședinței ordinare din 29 martie.
În prezent, serviciul de gardă este asigurat de o linie de gardă I permanentă, care asigură atât îngrijirea pacienților internați în Compartimentul TIC și Secțiile Cardiologie I și II, cât și consultațiile de urgență solicitate de Unitatea Primiri Urgențe (UPU) și celelalte secții din spital. Aproximativ 90% dintre pacienții internați în secțiile Cardiologie necesită o supraveghere continuă, în timp ce numărul de consultații de urgență a crescut la 40-50 de solicitări zilnic.
Conducerea spitalului a informat Consiliul Județean Sibiu că mai mult de 50% din cazurile care se prezintă la Unitatea Primiri Urgențe (UPU), după ora 15 și în cursul nopții, sunt pacienți cu afecțiuni cardiace, incidența bolilor cardio-vasculare fiind în creștere, chiar și la pacienții tineri.
În acest context, medicul de gardă de pe Secția Cardiologie este foarte solicitat să asigure asistență în Urgență (UPU), lăsând astfel secțiile Cardiologie blocate.
Soluția propusă de conducerea spitalului vizează crearea unei linii de gardă suplimentare pentru Secția Cardilogie, între orele 13 – 08, care să asigure consultații de urgență. Linia a II-a de gardă va fi asigurată în principal de medicii rezidenți, coordonați de medicul de gardă. Astfel, bolvanii internați în Secția Cardiologie vor avea asigurată îngrijirea în cursul după amiezii și al nopții, iar pacienții care se prezintă la Urgențe cu probleme cardiace vor avea parte de promptitudine pentru tratament de specialitate .
”Felicit conducerea și colectivul de la Spitalul Județean pentru implicare și identificare de soluții la problemele cu care se confruntă. Am toată încrederea că și medicii rezidenți care vor asigura linia suplimentară de gardă sunt dornici să învețe, iar această experiență le va fi utilă în cariera profesională pe care au început-o. Totodată, atât pacienții internați pe secțiile Cardiologie și Boli Infecțioase, cât și cei care apelează la serviciile de urgență vor fi mai liniștiți știind că spitalul are personal medical suficient pentru a le oferi ajutor și tratament de specialitate”, a subliniat președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean.
De asemenea, tot de la 1 aprilie, Spitalul Județean va înființa o linie de gardă și pentru specialitatea Boli Infecțioase care să asigure atât consultațiile de urgență, consultațiile intersecții și supravegherea pacienților din cadrul secției. În Specialitatea Boli Infecțioase, serviciul de gardă este asigurat de 0,5 linii de gardă efectuată în cadrul Secției Boli Infecțioase Copii din cadrul Spitalului de Pediatrie Sibiu (str. Transilvaniei), în colaborare cu medicii angajați la Spitalul de Pediatrie Sibiu, asigurându-se atât consultațiile copiilor, cât și ale adulților. Motivarea adusă de conducerea Spitalului Județean pentru înființarea unei linii de gardă de 0,5 și pentru specialitatea Boli Infecțioase este dată de faptul că nu este permisă părăsirea serviciului de gardă, pacienții adulți fiind trimiși de la UPU cu ambulanța, iar consultațiile intersecții și supravegherea cazurilor grave din cadrul Secției Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu nu poate fi asigurată.