La Sibiu se va desfășoară cea de-a doua ediție a festivalului Classic Junior Festival
În perioada 11-19 noiembrie 2016, Sibiul găzduiește a doua ediție a festivalului Classic Junior Festival, organizat de Asociația Culturală Play. Astfel, Sala Thalia va redeveni un spațiu de comunicare, o scenă „împărțită” de artiști consacrați, amatori și elevi.
Classic Junior Festival este un proiect cultural-educațional menit să prezinte muzica clasică într-o manieră interactivă și accesibilă celor mici, să stârnească interesul pentru instrumentele muzicale, dar și să amintească de această alternativă a petrecerii timpului liber.În același timp, se dorește ca părinții să conștientizeze importanța muzicii în dezvoltarea copiilor. Festivalul a rezultat din nevoia găsirii soluțiilor alternative la situația educației muzicale din școli, care suferă de teoretizare, este rigidă și nu răspunde nevoilor reale ale copiilor.
În cadrul festivalului, concertele, teatrul muzical și restul evenimentelor merg mână în mână cu activitățile non-formale.
Anunțul organizatorilor: „vom renunța la atmosfera sobră și vom crea un mediu prietenos, cald, de comunicare și interacțiune, având ca scop renunțarea la ideea că muzica clasică este greoiae și greu accesibilă. Dacă este înțeleasă, muzica clasică poate să ofere senzații și experiențe de neuitat”.
Festivalul este gândit pe două segmente mari: o parte din activități aduce copiii într-o sală adevărată de spectacole – Sala Thalia –, iar alta se îndreaptă direct spre școli. La Sala Thalia cei mici sunt invitați să participe, alături de cei mari, la următoarele evenimente:
• Cum să înțelegem muzica: „Călătorii muzicale”–concerte condimentate cu jocuri și ghicitori. Însoțiți de instrumentiştii orchestrei Filarmonicii din Sibiu și dirijorul Ilarion Ionescu Galaţi, elevii vor cunoaște temperamentele și specificul popoarelor, călătorind printre notele lui Strauss, Dvorak,Grieg, Brahms, Saint-Saëns şi Rossini.
• „Copilăria marilor muzicieni” (teatru muzical interactiv) –Șoriceii Sică și Rică, care au trăit, pe rând, în vioara lui Vivaldi, orga lui Bach, biblioteca lui Mozart, clavecinul lui Beethoven și pianul lui Chopin, povestesc, alături de bătrânul Sol, despre copilăriile, tristețile, bucuriile, munca și călătoriile copiilor minune, pe care toată Europa dorea să-i audă.
• „Geneza” – spectacol de balet neoclasic –balerinii școlii de Arte „Play”, cu vârsta cuprinsă între 2 și 10 ani, vor dezvălui povestea nașterii pământului, unirea particulelor din univers, descoperirea vieții, schimbarea anotimpurilor și a oamenilor.
• „Bach for kids” – recital de pian național, care își propune promovarea celor ce studiază pianul vocațional și în sistem extrașcolar. Un prilej de cunoaștere și schimb de experiență cu invitați din Alba-Iulia și Cluj-Napoca, pe șoapta clapelor din Bach.
• Expoziție de instrumente muzicale și workshopuri–un spațiu de „joacă” pentru testarea instrumentelor de către pici, unde conturăm ideea că instrumentele muzicale sunt bunuri de consum (mainstream), dar cu o înaltă valoare artistică și culturală.
Concertele și spectacolele din data de 11 și 18 noiembrie, exceptând „Geneza”, sunt adresate școlilor (elevilor însoțiți de profesori), iar„Geneza”, respectiv, cele din 19 noiembrie, sunt destinate publicului larg. Vârsta minimă de participare este de 6 ani.
Prețul unui bilet este de 10 lei, în afară despectacolul „Geneza” și de concertul „Bach for Kids”, unde accesul este gratuit. Biletele pot fi procurate la Librăria Habitus, la Agenția Teatrală sau online pe kompostor.ro și pe facebook/classicjuniorfestival. Mai multe informații despre program și festival pot fi găsite pe pagina de facebook Classic Junior Festival.
În ceea ce privește cealaltă serie a activităților festivalului, elevii de la cinci școli din jud. Sibiu au primit un KIT CJF – un CD cu muzică clasică pentru audiții în clasă și planșe personalizate pentru desen/pictură și pentru compuneri/eseuri. Cele mai bune lucrări vor fi premiate și expuse, pe durata festivalului, la Sala Thalia.
Classic Junior Festival este un program de educație culturală cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Primăria Municipiului Sibiu, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu.
Parteneri: Școala de Arte Play, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Inspectoratul Școlar al Județului Sibiu, Teatrul Odeon, Asociaţia Clasic e Fantastic, Vila fortuna – art o’clock, Librăria Habitus.