Sibiul va fi Regiune Gastronomică Europeană, din anul 2019
Sibiul este una dintre cele zece regiuni fondatoare ale Institutului Internaţional pentru Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism, alături de Brabantul de Nord, regiunea Minho, regiunea Provence Alpes Côtes d’Azur, Regiunea centrală a Danemarcei – Aarhus, regiunea Lombardia, regiunea Riga, regiunea Istria, regiunea Catalonia şi regiunea Malta. Institutul este condus de profesorul Greg Richards, profesor la Universitatea din Tilburg, Olanda, care ocupă poziţia de preşedinte al acestui organism.
Conform declaraţiei de intenţie a noului organism format, scopul programului este acela de a „stimula, de a aduce laolaltă şi de a disemina cunoştinţele pentru creşterea calităţii vieţii în regiunile Europei prin promovarea culturilor gastronomice şi stimularea inovaţiei în domeniul gastronomic.”
Această reţea a regiunilor va crea un titlu onorific, cu sprijinul instituţiilor europene – titlul de REGIUNE GASTRONOMICĂ EUROPEANĂ, acesta urmând să fie acordat anual la două sau trei regiuni care fac parte din reţea, ceea ce va dezvolta un program puternic de colaborare între regiuni. Regiunile şi entităţile implicate vor fi sprijinite să devină mai vizibile, să îşi promoveze valorile culturale şi turistice. În ceea ce priveşte finanţarea proiectelor locale, regiunile vor trebui să găsească finanţare fie pe plan local, fie să acceseze fonduri structurale disponibile în sesiunea de finanţare 2014-2020.
Concret, la nivelul municipiul Sibiu se va constitui Asociaţia Sibiu Regiune Gastronomică care va trebui să identifice sursele de finanţare şi să organizeze evenimentele propriu-zise. Atunci când va deveni capitală regională gastronomică (se preconizează anul 2019), Sibiul va organiza evenimente care vor implica în alcătuirea programului tot ceea ce înseamnă cultură gastronomică, producţia locală de hrană şi hrană bio, tradiţii, domeniul agriculturii din regiunea Centru, promovând toate aceste domenii prin intermediul unor festivaluri, seminarii, congrese şi târguri. O componentă foarte importantă este promovarea corespunzătoare a produselor gastronomice locale şi transformarea lor într-un brand local.
„Am constatat că există şi deschidere, şi interes pentru a adăuga această latură la intenţiile noastre de a construi o imagine turistică a oraşului, un aspect aproape de la sine înţeles, deşi mai rar exploatat. Dacă reuşim să devenim vizibili şi în acest domeniu, sunt convins că va fi o deschidere foarte bună pentru turismul sibian” spune primarul Klaus Iohannis, referindu-se la acest proiect pe care l-a aprobat şi încurajat imediat ce i-a fost prezentat de profesorul Ilie Rotariu, un colaborator al Primăriei Sibiu în proiectele şi strategiile turistice ale oraşului.
Institutul Internaţional pentru Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism va fi prezent în data de 8 octombrie la Bruxelles, în cadrul manifestării „Zilele Porţilor Deschise – Săptămâna Europeană a Regiunilor şi Oraşelor” cu o expoziţie şi o serie de vorbitori invitaţi care să prezinte acest proiect de talie europeană. Prezentarea proiectului va începe cu un cuvânt de bun venit din partea preşedintelui Comisiei pentru Educaţie şi Cultură din cadrul Comisiei Regiunilor, care va face o prezentare generală a proiectului. Apoi, preşedintele IGCAT (Institutul Internaţional pentru Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism), profesorul Greg Richards, va prezenta conceptul din spatele acestui proiect, iar vizitatorii standului vor fi poftiţi apoi la mesele expoziţionale pentru prezentări aplicate.