SINGURA UNIVERSITATE DE VARĂ DE MUZICĂ VECHE DIN ROMÂNIA ESTE LA MIERCUREA CIUC
5-10 iulie 2015
Universitatea de Vară de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc, manifestare internațională de înaltă ținută artistică ajunsă la cea de-a VIII-a ediție, își va deschide porțile în data de 5 iulie, la Liceul de Arte „Nagy István” din municipiul reședință al județului Harghita.
Timp de aproape o săptămână, evenimentul cultural organizat de Asociaţia „Cultura Nostra”, Centrul Cultural Judeţean Harghita și Consiliul Judeţean Harghita, în colaborare cu Primăria municipiului Miercurea Ciuc, va oferi muzicienilor și iubitorilor de muzică cultă posibilitatea să se familiarizeze cu reconstituirea înțelegerii si interpretării muzicii pe baza surselor teoretice de epocă, să se perfecționeze și să experimenteze interacțiunea și condiționarea reciprocă, simbioza dintre instrument, formație și dans. Cursurile de flaut, vioară barocă, lăută şi chitară, clavecin şi basso continuo, viola da gamba, studiul acompaniamentului de percuţie și improvizaţiei, orele de canto, de dans renascentist şi de dans baroc se bucură de o largă adresabilitate și vor fi susținute de profesori de excepție.
La ediția din acest an vor fi prezenți Erich Türk, profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, interpret de renume mondial, laureat al Concursului Internaţional de Orgă „J.S. Bach” din Bruges în anul 2000, Zoltán Széplaki, absolvent al Academiei de Muzică din Budapesta, o autoritate în materie recunoscută pentru accentul pe care îl pune, în interpretare, pe aplicarea diferitelor caractere de dans şi pe interpretarea muzicală a limbii vorbite, István Csata, fost elev al Liceului de Artă din Miercurea Ciuc, membru fondator al formației de muzică barocă „Fonte di Gioia”, în prezent membru al Orchestrei Filarmonice Transilvania din Cluj-Napoca.
Au răspuns afirmtiv invitației Réka Palócz (Budapesta), profesoară de canto şi consultant muzical, solistă în numeroase recitaluri de arii, lieduri şi şansonete în Ungaria, Elveţia şi Germania și István Kónya (Ungaria), primul muzician ungur diplomat în lăută, care concertează în mai multe țări din Europa şi America.
Cursanții vor beneficia, de asemenea, de îndrumarea profesorului István Csörsz Rumen (Budapesta), doctor în Filologie, cercetător, compozitor de muzică teatrală și autorul unui număr impresionant de articole ştiinţifice și cărţi în domeniu, recompensat cu lăuta „Tinódi” în anul 2003 și cu Premiul Academic pentru Tineret în 2007.
Studenților li se oferă posibilitatea de a participa zilnic la un curs de dansuri de epocă, susținut de profesoara Szabó Anikó (Cluj-Napoca), colaboratoarea unor interpreți de seamă precum Jean-Pierre Menuge (Franța), Veljko Nikolic (Serbia), Andrej Jovanic (Serbia), Ion Minoiu (Anglia), Tamás Kobzos Kiss (Budapesta) și Erich Türk.
Echipa de profesori este întregită de traducători de specialitate, între care prof. Elena Maria Şorban, doctor în muzicologie și cunoscătoarea mai multor limbi de circulație internațională, oaspete fidel al Universitatății de Vară de Muzică Veche și al Festivalului de Muzică Veche din Miercurea Ciuc, evenimente culturale prestigioase care se bucură de sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.
În premieră, oferta ediției din acest a Universității de Vară de Muzică Veche a fost îmbogățită cu un curs de critică muzicală gratuit, programat în perioada 7-11 iulie.
Vor mai fi prelegeri și prezentări de carte, susținute de profesorii István Kónya, Zoltán Széplaki și de Giuseppe Paolo Cecere, directorul artistic al Ansamblului „Dramsam” din Italia și invitatul de onoare al Festivalului de Muzică Veche, a cărei temă centrală este, în acest an, muzica italiană.
Potrivit organizatorilor, cursurile sunt programate zilnic, de la ora 9.00 și vor începe cu „Dansul de dimineață” – „Reggeli tánc” în limba maghiară – la care sunt poftiți toți participanții.
„Dansul de dimineață este, dacă vreți, încălzirea pentru cursurile propriu-zise și, totodată, un bun prilej pentru studenți să observe, să simtă conexiunea dintre instrument și dansul vechi, modul în care sunetul influențează mișcarea, felul în care rezonează cele două forme de exprimare artistică”, a explicat Fazakas Gabriella, din partea organizatorilor.
De la ora 10.00 până la ora 13.00 se vor desfășura activitățile individuale sau de grup, în funcție de repertoriu, iar după-amiezele sunt rezervate cursului de formaţie de muzică renascentistă deschis tuturor celor interesați.
Cursanții vor avea ocazia să prezinte lucrări muzicale studiate în cadrul orelor de instrument și muzică de camera în cadrul Festivalului de Muzică Veche, fiindu-le alocate aproximativ 10-15 minute înaintea concertelor. În ultima zi, vineri, 10 iulie, va avea loc Concertul de închidere a Universității de Vară, spectacol care va concretiza cunoștințele acumulate de cursanți.
„Universitatea de Vară este unică la nivel național și are rolul de a compensa lipsa predării instrumentelor de tip renascentist și baroc în țara noastră, o specilaizare foarte căutată în instituțiile de învățământ de profil din Europa”, evidențiază dr. Filip Ignác, directorul artistic al festivalului şi al universităţii de vară.
Înscrierile la Universitatea de Vară de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc au început și sunt deschise celor interesați până în data de 19 iunie 2015. Oferta, formularul de înscriere și informațiile privind taxa de participare, posibilitățile de cazare, de masă, precum și contactele pentru informații detaliate sunt prezentate în paginile următoare.
Cursuri de măiestrie:
• flaut drept şi flaut oblic – Zoltán Széplaki (Budapesta)
• vioară barocă – Piroska Vitárius (Budapesta)
• canto – Réka Palócz (Budapesta)
• clavecin şi basso continuo (între 6-10 iulie) – Erich Türk (Cluj-Napoca)
• lăută şi chitară – István Kónya (Budapesta)
• viola da gamba şi basso continuo – István Csata (Cluj-Napoca)
• acompaniament de percuţie, improvizaţie – Roland Kasza şi Sudár Balázs (Budapesta)
• dans renascentist şi dans baroc – Anikó Szabó (Cluj-Napoca)
• Nou – Fără taxă de participare! Curs de critică muzicală – Criterii de apreciere a actului muzical interpretativ al muzicii vechi (între 7-11 iulie) – Elena Maria Şorban (Cluj-Napoca).
Curs practic pentru toţi participanţi: formaţie de muzică renascentistă – István Csörsz Rumen (Budapesta) şi curs de dansuri renascentiste – Anikó Szabó (Cluj-Napoca).
Participanţii vor avea posibilitatea de a interpreta lucrări în cadrul concertelor festivalului.
Data limită de înregistrare: 19 iunie 2015.
Prelegeri:
István Kónya: prezentarea celor 3 cărţi despre lăută, Lantkönyv : Călătoriile lăutei în Europa/ A lant vándorútja Európában; Metodică de lăută renascentistă/Reneszánszlant Metodika; Antologia lăutei renascentiste/ Reneszánszlant Antológia;
Zoltán Széplaki: Dansuri stilizate în muzica instrumentală barocă;
G. Paolo Cecere: Privilegiul melodiei în muzica Italiană
Acompaniament: Zsolt Garai (Oradea), Noémi Bognár (Cluj-Napoca), Fodor Csaba (Miskolc).
Traducători: Elena Maria Șorban (Cluj-Napoca), Katalin Hanke (Brașov)
Informații generale:
Prețul cursului este de 300 de lei/persoană (70 de euro/persoană). În cazul grupurilor de minim 5 persoane, prețul cursului este de 150 lei/persoană (30 de euro/persoană). Pentru înregistrare, vă rugăm să trimiteți formularul de înscriere la adresa de e-mail: nyariegyetem@regizene.ro
Taxa de curs poate fi plătită în lei, înainte de curs sau în a doua zi (luni) a universităţii.
Locul de desfăşurare al Universităţii de Vară de Muzică Veche va fi Liceul de Arte „Nagy István”, adresa: Piaţa Libertăţii nr. 18.
La solicitarea participanţilor, asigurăm traducere la cursuri.
Informaţii pentru participanţii din afara oraşului:
Taxa cursului nu include costurile de cazare şi de masă, acestea fiind suportate de cursant. În cazul în care nu reușiți să faceți rezervări, vă putem ajuta.
Posibilităţi de cazare: în camere de 2-6 paturi, la preţuri cuprinse între 21 și 30 de lei//noapte/persoană. Pentru rezervare, vă rugăm să bifaţi zilele solicitate, pe formularul de înscriere.
Masă: Există multiple posibilităţi de a lua masa de prânz în apropierea locului de desfăşurare a Universităţii de Vară.
Pentru detalii şi întrebări ne puteţi contacta prin e-mail la adresa nyariegyetem@regizene.ro, prin telefon: 0266-372044, 0746-244235, sau personal, la sediul nostru din Miercurea-Ciuc, Bulevardul Timişoarei nr. 4.
Mai multe informaţii: www.regizene.ro
Organizator: Asociaţia „Cultura Nostra”, Centrul Cultural Judeţean Harghita, Consiliul Judeţean Harghita.
Coorganizator: Primăria Municipiului Miercurea Ciuc
Partener: Liceul de Arte „Nagy István”
FORMULAR DE ÎNSCRIERE
Universitatea de Vară de Muzică Veche, Miercurea Ciuc, ediţia a VIII-a, 5-10 iulie 2015
Înscriere până la data de 19 iulie 2015 la adresa nyariegyetem@regizene.ro
• Nume, prenume………………………………………………………………..
• Adresă (localitatea, strada, nr., cod poştal, judeţ, ţară): ……………………………………………………………………………………………………………………..
• E-mail:………………………………………………… Telefon:……………………………………..
• Vârstă: …………………….
• La ce instument cânţi? ………………
• De câţi ani cânţi la instrument?……………….
• Instrumentul ………………
• Este instrument modern sau istoric? ………………..Modern ………………………Istoric
• Acordajul instrumentului: 415 Hz ….. 440 Hz …..
• La ce masterclass asemănător ai mai participat? (Când? Unde? Ce curs a fost? Cine a fost profesorul?)……………………………………………………………………………………………….
• Prin prezenta mă înscriu la cursul de măiestrie:…………………………………………….
• Dintre cursurile practice pentru toţi participanţii mă înscriu la (vă puteţi înscrie la ambele)
1. István Csörsz Rumen – formaţie de muzică renascentistă
2. Anikó Szabó – curs de dansuri renascentiste
• Mă înscriu cu următorul repertoriu ……………………………………………
……………………………………………………
• Posibilitate de cazare în camere cu 2 paturi: 30 lei/noapte/pers. Pentru detalii privind cazarea vă rugăm să ne contactaţi la adresa e-mail: nyariegyetem@regizene.ro
Solicit cazare pentru următoarele zile.
• 4…., 5 …., 6….., 7….., 8….., 9……, 10…., 11 ….. 12 ….. iulie
• Înscriere în grup sau individual?*
• Grup 2. Individual
• În cazul înscrierii în grup vă rugăm specificați numele grupului: ………………………………………….
*Preţul cursului este de 300 de lei (70 euro/persoană). În cazul grupurilor de minim 5 persoane preţul cursului este 150 lei/pers (35 euro/pers). Membrii grupului pot participa la diferite cursuri ale universităţii de vară.
Data: