Baia Populară Sibiu împlinește joi 110 ani
În data de 11 decembrie 2014, Baia Populară Sibiu împlinește 110 ani de la deschiderea sa. Clădirea care și-a păstrat forma și dotările până astăzi a fost construită de același arhitect care a construit Baia Müller din München, arhitectul Karl Hocheder, și prin urmare clădirea din Sibiu seamănă foarte mult cu cea din orașul german.
Vestea deschiderii Băii Populare din Sibiu în 11 decembrie 1904 a fost primită cu bucurie de sibieni. Despre Baia Populară din Sibiu însă au vorbit și ziare din străinătate. Printr-o întâmplare fericită, conducerea Băii a reușit să achiziționeze nr. 42 al ziarului Süddeutsche Bauzeitung apărut în München în 19 octombrie 1907. Publicația anunța atunci:
“Casa Sibiană de Economii a terminat sub îndrumarea merituosului ei director, Dr. Wolff, înainte de sfârșitul anului, un complex curativ şi balnear pe unul din terenurile sale, care se învecinează în NE cu parcul oraşului şi în SV cu strada Morii (astăzi strada Andrei Şaguna) […].
Acest complex a fost edificat în două etape de construcţie distincte, respectiv mai întâi a fost începută baia care a fost deschisă în 11 decembrie 1904, în timp ce construcţia complexului curativ a început în anul 1905 şi a fost terminată în anul 1906.”
Publicația vorbește și despre lucrările de construcție, menționând firmele care au participat la acestea: “La execuţie au participat următoarele firme: pentru lucrările de zidărie- maistrul constructor Maetz; lucrări fier-beton: Janos Piai (Budapesta); acoperirea zidurilor cu plăcuţe glazurate – Societatea de acţiuni de porţelan Zsolnay (Budapesta); lucrări de piatră – Thomas Gerstenbrain (la Cluj); amenajări tehnice ale băii – firma H. Recknagel, München.”
Astăzi Baia Populară Sibiu își continuă misiunea pentru care a fost construită: a rămas o baie publică, ale cărei servicii să fie accesibile ca preț publicului larg. Pentru a marca această aniversare, serviciul public care administrează Baia a instalat o nouă stemă pe fațada clădirii care adăpostește Baia: o lebădă. Acest simbol a fost găsit din întâmplare pe acoperișul clădirii și de aceea s-a decis transformarea lui în sigla Băii Populare Sibiu. Sigla instalată cântărește 250 de kg și este alimentată de un panou solar care face posibilă iluminarea siglei pe timp de noapte.
Cea de-a 110-a aniversare găsește Baia în plin proces de reabilitare. În fapt, încă din 2006, municipalitatea a inițiat un amplu program de modernizare care a însemnat renovarea fațadei, refacerea pardoselilor, modernizarea și reabilitarea completă a bazinul de înot printr-o nouă placare a acestuia și prin instalarea unui sistem modern de filtrare a apei. De asemenea, sauna a fost și aceasta modernizată și reabilitată. Geamurile și ușile clădirii au fost de asemenea înlocuite. În anul 2008 a fost renovată zona căzilor, iar în 2009 și 2010 a fost reconfigurată curtea, creându-se mai multe locuri de parcare. Și în anul 2014 au fost prevăzute investiții care au avut ca rezultat modernizarea saunei și a bazinelor din incinta acesteia, iar salonul de frizerie și cel de cosmetică au fost de asemenea modernizate, fiind mutate într-o altă parte a clădirii.
Pentru a fi mai vizibilă pentru publicul său, Baia a revenit anul acesta la numele său inițial – Baia Populară Sibiu și a lansat un site (http://baiapopulara.sibiu.ro/) care prezintă informații cu privire la serviciile oferite de acest obiectiv public, dar și istoricul instituției.
Tarifele pentru serviciile Băii Populare sunt menținute în continuare la un nivel acceptabil pentru publicul larg. În ultimii doi ani, bazinul de înot al Băii a devenit tot mai căutat, mai ales pentru cursurile de înot la care participă anual sute de copii din Sibiu.
Pentru a marca această ocazie specială, intrarea la bazin, la saună și accesul la băile la cadă vor fi gratuite joi, 11 decembrie.