Informarea sibienilor privind colectarea selectivă a deșeurilor, în vizorul autorităților Reviewed by CD on . Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a avut inițiativa convocării unui grup de lucru inter-instituțional care începând din noiembrie 2016 se Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a avut inițiativa convocării unui grup de lucru inter-instituțional care începând din noiembrie 2016 se Rating: 0
EÈ™ti aici: Acasă » Articole Recomandate»Informarea sibienilor privind colectarea selectivă a deÈ™eurilor, în vizorul autorităților

Informarea sibienilor privind colectarea selectivă a deșeurilor, în vizorul autorităților

Informarea sibienilor privind colectarea selectivă a deșeurilor, în vizorul autorităților

PreÈ™edinta Consiliului JudeÈ›ean Sibiu, Daniela Cîmpean, a avut iniÈ›iativa convocării unui grup de lucru inter-instituÈ›ional care începând din noiembrie 2016 se reuneÈ™te periodic È™i din care fac parte specialiÈ™ti È™i decidenÈ›i, reprezentanÈ›i ai primăriilor, operatori din domeniu, dar È™i membri ai societății civile. ‘Cu certitudine, fără cooperarea populaÈ›iei, trecerea la noul sistem de colectare selectivă nu poate funcÈ›iona — este o schimbare majoră pentru noi toÈ›i, a cărei reuÈ™ită se construieÈ™te în timp’, spune Daniela Cîmpean, preÈ™edinta Consiliului JudeÈ›ean Sibiu.

Una dintre măsurile propuse de grupul de lucru anul trecut a fost platforma de informare Sibiulverde.ro realizată în cadrul unui maraton de 8 ore după program împreună cu voluntari sibieni sub coordonarea Fundației Comunitare Sibiu. Tot acest grup de lucru a propus la începutul anului 2017 și modificarea modului de calculare a taxei pentru persoanele juridice, ținând cont de sesizările primite.

În prezent, grupul de lucru abordează și tematica monitorizării performanței noului sistem, iar componența sa a fost extinsă la instituțiile cu rol de avizare și control, respectiv Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu și Garda de Mediu Sibiu.

La întâlnirea de săptămâna trecută, grupul de lucru a discutat un plan de acțiuni pentru a promova o mai bună pre-sortare a deșeurilor de către cetățenii din cartierele de blocuri, în special privind deșeul biodegradabil — resturi de fructe și legume, material vegetal — care trebuie pus separat deja din bucătăria fiecăruia și depozitat apoi în containerele de culoare maro. Dacă din pubelele provenind de la zonele de case se colectează deșeu biodegradabil de calitate (ce poate fi tratat și valorificat drept compost), în zonele de blocuri sunt probleme serioase ce duc la refuzul transporturilor la stația de sortare și compostare, iar deșeurile biodegradabile ajung netratate la rampa din Cristian, fapt ce contravine legislației și conduce în timp la creșterea costurilor pentru cetățeni.

Prin acțiuni de informare aceste neajunsuri pot fi depășite. Grupul de lucru s-a angajat la mai multe tipuri de acțiuni de comunicare cu cetățenii, printre care și o serie de întâlniri publice pe cartiere, cu accent pe zonele de blocuri. Reprezentanții Consiliului Județean au prezentat și o oportunitate de finanțare prin Administrația Fondului pentru Mediu pentru proiecte vizând educația și conștientizarea publicului privind gestionarea deșeurilor, solicitanți eligibili fiind unitățile de învățământ, primăriile și ONGurile. Ghidul solicitantului, care s-a aflat recent în dezbatere publică la AFM, poate fi consultat aici: http://www.mmediu.ro/app/webroot/uploads/files/2017-03-17_Ghid_constientizare_2017.pdf

Pentru a face posibilă o bună corelare la nivel de judeÈ› a acÈ›iunilor informative È™i educative deja în curs de desfășurare pe tema managementului deÈ™eurilor, preÈ™edinta Consiliului JudeÈ›ean a rugat toate instituÈ›iile reprezentate în grupul de lucru să comunice despre acÈ›iunile pe care le au în plan sau în curs de desfășurare. ÃŽn prezent au fost identificate 9 astfel de iniÈ›iative, cele mai multe adresate unităților de învățământ, derulate de ADI Eco Sibiu, S.C. SOMA, Inspectoratul È™colar Sibiu, Garda de Mediu dar È™i ONGuri naÈ›ionale sau locale. Multe dintre ele se desfășoară în mediul rural, unii dintre iniÈ›iatorii ca ‘AsociaÈ›ia Un Viitor fără Gunoi’ având în vedere localități incluse în patrimoniul UNESCO precum Valea Viilor È™i Biertan. ADI Eco Sibiu derulează în 7 comune È™i 4 oraÈ™e din judeÈ› sesiuni educative ECO-ATITUDINE, ca parte a unui program naÈ›ional. SC. SOMA are în plan pentru luna viitoare realizarea unui ghid practic de colectare selectivă ce va fi distribuit locuitorilor din Zona 1 Sibiu prin intermediul primăriilor È™i È™colilor.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus