Roxana Iliescu PMP Timiș: Cu Traian Băsescu Președinte, în mod cert România se impunea în fața statelor Uniunii Europene! Reviewed by CD on . Președintele fialialei PMP Timiș, Roxana Iliescu, susține într-un interviu pentru Transilvania-tv.ro că sunt șanse minime ca votul prin corespondență să fie ado Președintele fialialei PMP Timiș, Roxana Iliescu, susține într-un interviu pentru Transilvania-tv.ro că sunt șanse minime ca votul prin corespondență să fie ado Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Roxana Iliescu PMP Timiș: Cu Traian Băsescu Președinte, în mod cert România se impunea în fața statelor Uniunii Europene!

Roxana Iliescu PMP Timiș: Cu Traian Băsescu Președinte, în mod cert România se impunea în fața statelor Uniunii Europene!

Roxana Iliescu PMP Timiș: Cu Traian Băsescu Președinte, în mod cert România se impunea în fața statelor Uniunii Europene!

Președintele fialialei PMP Timiș, Roxana Iliescu, susține într-un interviu pentru Transilvania-tv.ro că sunt șanse minime ca votul prin corespondență să fie adoptat la timp pentru alegerile din 2016. Aceasta a mai vorbit și despre modul în care a gestionat România criza refugiaților, dar și despre șansele ca moțiunea de cenzură anti-Ponta să treacă astăzi.

Transilvania-tv.ro: Coaliţia de guvernare, (PSD-UNPR-ALDE) nu pare să fi fost interestată de votul pentru românii din străinătate. Credeți că PNL și președintele Klaus Iohannis s-au bătut suficient de mult pentru ca votul pentru Diaspora să devină realitate?

Roxana Iliescu: Coaliția de guvernare la care faceți referire, respectiv PSD-UNPR-ALDE este mai largă, include și PNL-ul în mod evident! Afirm cu tărie acest lucru raportându-mă nu la vorbe, ci la fapte. Această coaliție există atât la centru cât și în teritoriu în administrațiile locale. Nu ne trebuie studii superioare să observăm ce proiecte au trecut în Parlamentul României și cu susținerea cui au trecut. Merită să facem acest exercițiu, raportându-ne la toate măsurile legislative adoptate din noiembrie 2014 și până în prezent. Se înțeleg perfect! Par a fi din același aluat, cu aceleași obiective în prezent, pentru că de obiective pe termen mediu și lung, sunt incapabili. Au aceleași obiective și aceleași arme pentru înfăptuirea lor. Eu nu i-aș spune blat, ci mai elocvent, desconsiderarea, umilirea cetățenilor acestei țări.

Transilvania-tv.ro: Președintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la întâlnirea cu comunitatea de români din SUA, că asigurarea votului prin corespondență la alegerile din 2016 va fi o dovadă de maturizare a clasei politice românești. Cum apreciați declarația șefului statului?

Roxana Iliescu: Luând în considerare demersurile PNL de până acum, mă tem că proiectul de Lege privind votul prin corespondență și votul electronic, nu va fi adoptat în termen pentru ca Diaspora să beneficieze de dispozițiile acestei Legi în 2016. Clasa politică românească nu va trece testul de maturitate și mai mult decât atât, se va dovedi în continuare a fi profund coruptă și fără nicio preocupare față de interesul cetățeanului român, aflat în țară sau în afara granițelor țării. Prin discursul său, președintele Iohannis aruncă hoitul, Proiectul de Lege privind Votul prin corespondență și a votului electronic, în grădina clasei politice și asta pentru că, a fost incapabil să aibă o poziție determinantă în adoptarea acestei Legi până la acest moment!

Transilvania-tv.ro: Ce șanse au românii din Diaspora să voteze prin corespondență la alegerile din 2016?

Roxana Iliescu: Dacă președintele Iohannis ținea în mod special la acest Proiect de Lege, după cum am spus, determina adoptarea Legii în Parlamentul României. În acest moment, șansele ca Diaspora să poată beneficia în anul 2016 de dispozițiile Legii privind votul prin corespondență și votul electronic sunt minime. Personal, nu cred că el se va adopta în termen util.

Transilvania-tv.ro: Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că nu a auzit, până în momentul de faţă, la nivelul Guvernului, vreo discuţie potrivit căreia, România ar intenţiona să iniţieze o plângere la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) faţă de decizia Consiliului European de a impune statelor membre cote obligatorii de refugiaţi. În opinia dvs, de ce trebuie ca România să accepte cotele obligatorii de refugiați?

Roxana Iliescu: Capacitatea noastră de buni europeni, putea fi demonstrată altfel decât în modul în care au înțeles președintele Iohannis și Guvernul Ponta să se poziționeze în problema refugiaților. România a ratat șansa să se impună în fața liderilor europeni și să vină cu un plan concret de abordare a cauzelor crizei refugiaților si nu a efectelor acestei crize. Ne-am aliniat fără să vrem turmei într-un scenariu al liderilor europeni în care s-a decis punerea căruței înaintea boilor! În plus, multă ambiguitate, confuzie și același dublu limbaj, inclusiv din partea președintelui Iohannnis. Într-o zi, Iohannnis dă mandate la JAI de vot împotriva cotelor obligatorii, în alta, este solidar și numărul impus nu-i mare, poate fi gestionat ușor. Într-o zi putem primi nu mai mult de 1785 de refugiați, în condițiile în care Ponta, anunța că avem doar 1500 de locuri libere în centrele speciale, în alta 4880 de refugiați în plus față de cei 1785 devin „o nimică toată”. Într-o zi discutăm despre capacitatea de integrare a României a acestor refugiați ca, într-alta, Iohannis să afirme faptul că putem primi mai mulți pentru că suntem în fața unui proces dinamic, fiindcă, chipurile, refugiații vin și pleacă … (vezi declarația președintelui Klaus Iohannis din 23 septembrie 2015). Și-n tot acest timp, în mod halucinant, Ministrul Educației cere în teritoriu locuri libere pentru refugiați în căminele studențesti ! În opinia noastră, România nu trebuia să accepte cotele obligatorii de refugiați. Cel mult, trebuia să acceptăm numărul de refugiați pe care suntem pregătiți să-l primim, luând în considerare de la numărul de locuri din centrele speciale, presiunea oricum existentă de la granițele noastre până la capacitatea noastră reală de a-i integra, asigurându-le acestora, condiții ce țin de religia lor, sănătate și educație.

Transilvania-tv.ro: În opinia dvs. imigranţii care vor ajunge pe teritoriul României pot constitui un risc pentru starea de sănătate a populaţiei? Ce măsuri ar trebui să ia Preşedinţia şi Guvernul pentru gestiona acestă situație?

Roxana Iliescu: Regimul în care sunt primiți refugiații este unul deschis! În consecință, prioritatea liderilor noștri, ar trebui să fie siguranța cetățenilor români. Apreciez că aspectele legate de siguranța nostră, reprezintă adevăratul risc! În primul rând, Guvernul trebuie să consolideze controlul frontierelor. Structuriile deja existente, cu specific, SRI, SIE și celelalte structuri din interiorul MAI, trebuie să abordeze cu cea mai mare seriozitate identificarea fiecărui refugiat în parte și supravegherea acestora. Legat de riscurile invocate de dumeavoastră privind eventualul pericol pentru starea de sănătate a populatiei, trebuie înființate echipe de medici care să identifice din timp eventualele probleme și să procedeze în consecință pentru eliminarea oricărui risc major de îmbolnăvire în masă.

Transilvania-tv.ro: Cum credeți că ar fi acționat Traian Băsescu în chestiunea refugiaților, dacă era încă la Palatul Cotroceni?

Roxana Iliescu: Am o singură certitudine: pentru Președintele Traian Băsescu, în problema refugiațiilor, prioritate ar fi fost siguranța cetățenilor români și respectarea Constituției României de către toate statele Uniunii Europene! Cu Traian Băsescu Președinte, în mod cert România se impunea în fața statelor Uniunii Europene, am fi dat dovada de demnitate, responsabilitate, consecvență în politica externă și viziune politică. Președintele Băsescu ar fi avut un cuvânt greu de spus în fața liderilor europeni și, în mod cert, ar fi venit cu un pachet de soluții de stopare a cauzelor crizei refugiaților.

 

Transilvania-tv.ro: PMP a depus în Parlament un proiect de lege privind votul prin corespndență și votul electronic. Președintele PMP Eugen Tomac i-a trimis o scrisoare deschisă co-președintelui PNL Alina Gorghiu în care i-a cerut să susţină acest proiect. De ce credeți că celelalte formațiuni au ignorat acest subiect?

Roxana Iliescu: Toate formațiunile politice au ignorat eforturile Mișcării Populare de susținere a Diasporei prin promovarea proiectului de Lege privind votul prin corespondență și a votului electronic. Cu PNL în frunte, toți au dat dovada de ipocrizie! Cei din PNL, nu numai că au stat în pasivitate ci, mai mult decât atât, au blocat activitatea Comisiei pentru Cod Electoral din Parlamentul României. Recent, Proiectul de Lege privind votul prin corespondență și votul electronic, deși a primit aviz pozitiv din partea Consiliului Legislativ, care a confirmat constituționalitatea prevederilor, a fost avizat negativ de către parlamentarii PSD și PNL. În esență, atât parlamentarii PSD cât și cei din PNL, sunt consecvenți în atitudinea lor față de românii din Diaspora. Și mă raportez aici la modul în care aceștia au votat cot la cot reprezentarea Diasporei în noua configurație din 2016 din Parlamentul României. Este o bătaie de joc la adresa unor români, cei din diaspora, pe care parlamentarii PSD și PNL nu-i pot manipula, nu le pot condiționa votul și față de care nu dețin mecanisme de șantaj și control de determinare a votului specifice ultimilor 25 de ani.

Transilvania-tv.ro: Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat recent, că parlamentarii acestui partid vor vota moţiunea de cenzură pentru ca premierul Victor Ponta să plece din fruntea Guvernului, arătând, însă, că moţiunea nu va trece pentru că PNL „mimează actul de opoziţie”. Cum vedeți poziția șefului PMP?

Roxana Iliescu: Într-adevăr, parlamentarii Mișcării Populare vor vota moțiunea de cenzură. Cât despre poziționarea PNL-ului față de Guvern și față de cei care dețin majoritatea în Parlament, totul este foarte clar încă de anul trecut. Ni se servește un dublu limbaj atât de către cei din PNL cât și de către președintele Klaus Iohannis. Păcat că liberalii nu au simțul ridicolului! Pe de-o parte, tună și fulgeră împotriva PSD și a Guvernului Ponta, pe de altă parte acțiunile lor, contrazic întrutotul discursul politicianist, neserios, lipsit de substanță. Poate că ni se pare nouă, celor de la PMP, dar vă îndemn să vă amintiți cum au votat cot la cot cu PSD Codul Electoral, salariile nesimțite, pensiile speciale, Codul Fiscal. Și lista continuă. În concluzie, moțiunea depusă nu va trece. Este doar o glumă proastă pe care însă pesediștii o vor savura din plin! Cu toate acestea, vă repet, parlamentarii Mișcării Populare vor vota pentru un motiv simplu… inculpatul Ponta Victor- Viorel trebuie să plece!

Andreea POCOL

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus