Sibiu: Liber acces pentru câinele-ghid al nevăzătorilor Reviewed by CD on . Prefectul Cristian Roman a făcut un apel către instituţiile publice din judeţul Sibiu, solicitând punerea în aplicare a legii care permite accesul în locuri pub Prefectul Cristian Roman a făcut un apel către instituţiile publice din judeţul Sibiu, solicitând punerea în aplicare a legii care permite accesul în locuri pub Rating: 0
Ești aici: Acasă » Articole Recomandate»Sibiu: Liber acces pentru câinele-ghid al nevăzătorilor

Sibiu: Liber acces pentru câinele-ghid al nevăzătorilor

Sibiu: Liber acces pentru câinele-ghid al nevăzătorilor

Prefectul Cristian Roman a făcut un apel către instituţiile publice din judeţul Sibiu, solicitând punerea în aplicare a legii care permite accesul în locuri publice şi în mijloace de transport a câinelui care însoţeşte persoanele nevăzătoare.

„Mi-a fost adus la cunoştinţă faptul că au existat situaţii în care unele persoane nu au avut voie să intre cu câinele-ghid în diferite locuri publice. De aceea, vreau să aduc la cunoştinţa tuturor directorilor instituţiilor care participă la Colegiul Prefectural şi prin intermediul mass-media, la cunoştinţa întregii populaţii, că există o lege care le dă dreptul persoanelor cu handicap grav să fie însoţite de către un câine ghid, special pregătit să protejeze oamenii aflaţi în dificultate”, a declarat prefectul Cristian Roman.

La şedinţa Colegiului Prefectural au participat Larisa Nechita, o tânără nevăzătoare, vicepreşedinte al Asociaţiei Nevăzătorilor, filiala Sibiu, precum şi un student nevăzător, Paul Bogorin. Ambii au venit însoţiţi de propriii câini-ghid şi le-au explicat celor prezenţi cât de mult îi ajută aceste animale în desfăşurarea activităţilor zilnice.

„Câinele-ghid este esenţial pentru un nevăzător în primul rând pentru că are capacitatea de a te duce în siguranţă de la punctul A la punctul B, de a te feri de obstacole la nivelul capului, de a căuta treceri de pietoni, scări, de a te scoate dintr-o încăpere. Aceşti câini-ghid nu sunt periculoşi, câinii-ghid nu latră decât în medie o dată – de două ori pe an şi el nu trebuie să deranjeze în niciun fel. Dacă eu trebuie să stau 8 ore undeva, singurul lucru pe care îi este permis să-l facă este să doarmă”, a explicat Paul Bogorin.

„Câinele meu ghid, Tina, mă ajută să fiu independentă, ocoleşte obstacole, caută locuri, mă ajută să găsesc uşa. Toleranţa dumneavoastră şi instituţiile publice, în general, ne-ar facilita accesul la cât mai multe informaţii şi în cât mai multe locuri. Eu îmi doresc să colaborăm şi sper ca pe viitor să pun o piatră de temelie la integrarea nevăzătorilor în societatea românească”, a spus Larisa Nechita în cadrul Colegiului Prefectural Sibiu.

Potrivit legii nr.448/ 2006, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, intrată în vigoare în anul 2008, la art.64, alin.5 se specifică următoarele: „Câinele-ghid care însoţeşte persoana cu handicap grav are acces liber şi gratuit în toate locurile publice şi în mijloacele de transport”.

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus