Sibiul a primit finanţarea europeană pentru amenajarea a 110 insule ecologice în zonele de blocuri

Primăria Sibiu a fost înştiinţată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor că a fost aprobată finanţarea din fonduri europene nerambursabile pentru proiectul depus în cadrul Componentei C3 – Managementul Deşeurilor a Planului Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă pentru amenajarea a 110 insule ecologice digitalizate.
În ce constă amenajarea acestor insule ecologice pentru zonele de blocuri: Prin proiect se vor achiziţiona 550 de containere pentru fracţiile biodegradabil, sticlă, plastic/metal, hârtie/carton şi rezidual. Acestea vor fi dotate cu echipamente digitale pentru controlul accesului, dar şi pentru transmiterea datelor la distanţă, care vor fi colectate de un program informatic dedicat. Fiecare apartament arondat acestor platforme va primi carduri de acces la containere.
Care este scopul amenajării acestor insule? Primăria Sibiu continuă astfel implementarea instrumentului „Plăteşte pentru cât arunci” în zonele de blocuri, în cazul gospodăriilor de la case acest sistem fiind deja implementat prin ciparea pubelelor negre. Astfel, datorită faptului că accesul la cele 5 containere se va face cu ajutorul unui card electronic, pentru fiecare apartament se va înregistra numărul de utilizări, iar taxa de salubrizare se va calcula în funcţie de acesta. Sperăm ca, în acest mod, să îi motivăm pe sibieni să sorteze cât mai corect deşeurile şi să utilizeze cât mai puţin containerul de rezidual, tipul de deşeuri a căror gestionare costă şi poluează cel mai mult şi care atrage cele mai mari penalizări legale pentru utilizatorii sistemului.
Urmează semnarea contractului de finanţare şi iniţierea de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a procedurii de achiziţie a elementelor necesare pentru amenajarea acestor platforme inteligente.